Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kamatemelés a levegőben?

2004.02.06. 08:35
Továbbra sem várható a jegybanki irányadó kamat megváltoztatása, de "kamatemelésszag van a levegőben" - vélekednek a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők. A monetáris tanács hétfőn feltehetően megtárgyalja a február végi inflációs jelentés első változatát.
Nagyjából azonos véleményt képvisel az elemzői kar az alapkamat kérdésében, azaz a megkérdezett szakértők közül senki sem számít a kamat hétfői megváltoztatására. Abban is konszenzus mutatkozik, hogy március előtt nem változtat a kamaton a jegybank, addig ugyanis nem lépnek, amíg nem ismeretesek a megtakarítási program részletei - ezt a kormány február 25-én tárgyalja -, illetve amíg több, a fundamentumokra vonatkozó adat nem áll még rendelkezésre, valamint amíg az MNB február 23-án közzé nem teszi a következő inflációs jelentést.

Nem számítanak érdemi tartalomra

Csökkentés szóba sem jöhet, a várakozások viszont lassan-lassan mintha az emelés irányába mozdulnának el. Az inflációs jelentés feltehetően szóba kerül a hétfői közleményben, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy miként. A jegybank valószínűleg üdvözli a költségvetési szigorítások bejelentését - vélekedik Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. Más vélemények szerint az MNB keményebb hangon kéri számon a kormánytól a fiskális szigorítás részleteit, azaz - a piachoz hasonlóan - nem éri be az ígéretekkel.

Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő elemzője nem számít érdemi tartalomra a közleményben. Amennyiben a jegybank mégis bővebben megnyilvánulna, úgy az elemző szerint az inflációs jelentésben foglaltak közül taglal néhány kérdést - például az idei költségvetési pozíciók alakulását. Varga Lóránt, az Inter-Európa Bank elemzője arra számít, hogy a közleményben az inflációs veszélyekre utal a jegybank, esetleg felhívja a figyelmet arra, hogy a 2005-ös előrejelzés - bár a célsávból nem csúszik ki - 4 százalék fölé kerülhet - az elemzők idén januárra 6,1-6,2 százalékos inflációra számítanak. Varga szerint a jegybank emellett megtámogatja az idei 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt.

Inflációs cél minden áron

Hasonló vezérfonalat követett a jegybank elnöke az elemzőkkel való tegnapi munkaebéden is. Járai Zsigmond egyértelművé tette, hogy az MNB szilárdan elkötelezett a 2005-ös inflációs cél teljesítése iránt és mihamarabb ismerni kívánják a megszorítások részleteit, illetve eredményeit. Az elnök ugyancsak felhívta a figyelmet az inflációs veszélyekre, s ezzel kapcsolatban a forint árfolyamát közvetlen ugyan nem hozta szóba, de hangsúlyozta, hogy a jegybank minden eszközzel az inflációs cél teljesítésére törekszik.

A jegybank nem kommunikál árfolyamcélokról, illetve -kívánalmakról, ám a forint kurzusa ebben kulcsszerepet kap. Az eurót tegnap 267 forint felett is jegyezték, és szemmel láthatóan tart a bizonytalanság a piacon. Elemzők szerint a gyengülésért mindenképpen felelős a nem kifejezetten sikeres kötvényaukció is. A hároméves papírral nem is volt nehézség, ám a 15 éves lejáratú kötvény "gyatrán teljesített", márpedig ez az a papír, amit kifejezetten a végbefektetők vennének - kedvező körülmények között. Emellett a zloty árfolyamának alakulása sem használt a forintnak.

Az elemzők szerint mostanában ismét jól láthatóan megmutatkozik a forint sebezhetősége, a hazainál pesszimistább külföldi elemzések könnyen megrogyasztják a kurzust. A magyar deviza volatilitása minden bizonnyal jó ideig fennmarad, mivel a külföldi befektetőknek 4-6 hónap is kell, mire elhiszik a kedvező híreket - már, ha vannak. Annak ellenére, hogy tegnap a külföldiek adtak el, egyelőre nincs menekülés a forintpiacról, inkább a kivárás a jellemző. Az mindenesetre látszik, hogy átment a jegybanknak az árfolyamcélokat nem figyelembe vevő kommunikációja - a gyengülést egyébként a fundamentumok is alátámasztják.