A lakástakarékot is sújtja a kamatadó

2004.04.30. 07:36
A tervezett kamatadó a lakástakarékpénztári betéteket is érintheti a hatályos jogszabályok alapján. Ez némileg módosíthatja a futamidőt, így későbbre tolódhatnak a kiutalások.
A lakás-takarékpénztári betétbefizetések, sőt az arra adott állami támogatás három százalékos betéti kamatát is érintheti a tervezett kamatadó, miután a polgári jog szerint ez is bankbetétnek minősül - mondta a Napi Gazdaságnak Ferencz Iván, a Fundamenta-Lakáskassza Lakástakarékpénztár Rt. jogtanácsosa.

A bankokat érinti

Maga az adókedvezmény megtakarításként jelenik meg és az szja-törvény szerint adómentes. Nem tudni, hogy a bankok az adó esetleges bevezetésével megnövekedő adminisztrációs kötelezettségük után felszámíthatnak-e díjat, ám a hasonló, a lakáshitel-törlesztések után kiállítandó igazolásért például nem tehetik. Ferencz szerint amennyiben a kamatadót bevezetnék a lakástakarék-betéteknél, az növelheti a szerződések futamidejét és későbbre tolódhat a kiutalások időpontja. Ez pedig indok lehet arra, hogy a konstrukcióra ne terjesszék ki a kamatadót.

A kormány által még el nem fogadott elképzelések szerint nem az állampolgárok, hanem a bankok fizetnék meg a kamatadót - jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Azonban nem tudni, mindez azt jelenti-e, hogy a kamatokat egyszerűen csak a bankok vonják le, vagy egyenesen azt, hogy a bankok adóterhei növekednének ezáltal.

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára reméli, hogy nem a bankok adóterhei növekednek majd. A szervezet a kamatadóval kapcsolatban még semmiféle hivatalos megkeresést nem kapott a Pénzügyminisztériumtól. Kamatadó most is van, annak mértéke azonban nulla - hívta fel a figyelmet a főtitkár.  • Hírek
  • Bankszámla