Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A piac szerint marad a kamat

2004.05.03. 08:33
Elemzők szerint az MNB nem változtat az alapkamaton, várhatóan megvárja a május 11-én kijövő áprilisi inflációs adatot.
A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők csaknem egyöntetűen az irányadó jegybank kamat tartását várják a az MNB monetáris tanácsának mai ülésétől. A testület legutóbbi találkozója óta sem a piaci, sem a makrofolyamatokban nem bukkant fel olyan tényező, ami a 12 százalékos kamat változtatását indokolná - vélekedett Trippon Mariann, a CIB elemzője.

A jegybank vélhetően tartja magát a sokszor kommunikált óvatossághoz, bármilyen kamatlépéssel feltehetően megvárja a május 11-én kijövő áprilisi inflációs adatot. A külföldi környezet megnyugvása mindenképpen szükséges lenne, ennek elmaradása bizonytalanná tenné egy esetleges kamatcsökkentés hatásait - mondja Samu János, a Concorde szakértője. A forint múlt heti gyengülésével többek szerint kiárazódtak a korábbi 25-50 bázispontos csökkentési várakozások. A szakértők úgy vélik, hogy jelenleg nincs lépéskényszerben a jegybank, nem látszik semmiféle komolyabb támadás a láthatáron.

A hét végi enyhe erősödés ellenére a 250 forintos eurókurzus ismét erős ellenállásnak tűnik - vélekedik Nyeste Orsolya, a Postabank makroelemzője. Amennyiben azonban megnyugszanak a regionális kedélyek - és a befektetők -, úgy könnyen visszatérhetnek a kamatvágási várakozások. Az elemzők többsége a monetáris tanács következő - május 17-i - ülésén már valószínűbbnek tart egy 25 bázispontos csökkentést - bár többen hozzátették, hogy 50 bázispont lenne a kívánatos. Különvéleményt képvisel Dtsubák Attila, aki szerint már ma is várható az alapkamat 25 bázispontos mérséklése: szerinte a jegybank folytatja a kis lépésenkénti kamatcsökkentést, irányt mutatva ezzel a piacoknak. A kamatszint ugyanis még mindig indokolatlanul magas, ami kedvezőtlenül hat az államháztartás állapotára - magasak a kamatkiadások - és megsínyli a reálszféra is.