Valér
4 °C
8 °C

Tovább olvadnak a kamatok

2004.05.10. 07:59
A többszöri jegybanki alapkamat-csökkentés a lakossági betéti hozamokra is megtette hatását: a hitelintézetek egymás után változtatják meg kondícióikat. A rövid időre lekötött betétekkel elérhető éves hozam egyre inkább alulról közelíti a tízszázalékos határt.
Az újabb jegybanki kamatlépés nyomán tovább mérséklődnek a hitelintézetek által kínált betéti kamatok: az év elején még a 12 százalékot közelítő ajánlatokhoz képest ma már egyre nehezebb olyan, rövid lekötésű konstrukciót találni - és egyre nagyobb lekötött összeg kell hozzá -, ahol az éves hozam eléri a 10 százalékot.

Egymás után

A legutóbbi kamatvágásra reagálva a hét végén ismét több hitelintézet jelentette be, hogy - jellemzően mai hatállyal - csökkenti egyes betéti kamatait. Az Általános Értékforgalmi Bank Rt. a két hónapos lekötésű, "kiemelkedő kamatozású lakossági forintbetét" után mától 45 bázisponttal alacsonyabb kamatot kínál: az egymillió forinttól igényelhető konstrukció így hárommillió forint alatt évi 10,85 százalékot hoz tulajdonosának.

Az ÁÉB a lakossági betétek futamidő-kínálatán is módosított: a háromhetes változat eltűnik, az egy hónap plusz egy napos egy hónaposra módosul, új lehetőségként pedig megjelenik az egyhetes lekötés. (Ez utóbbinál az elérhető éves kamat - egymillió forint alatt - hat százalék.)

A HVB Bank május 6-i hatálybalépéssel csökkentette a lakossági lekötött betétek kamatait: a három hónapos lekötésű betétek után fizetett kamat 40 bázisponttal mérséklődött. Ennek megfelelően a két számjegyű éves hozam eléréséhez már egymillió forintnál többet kell elhelyezni három hónapra a HVB-nél: a hitelintézet e futamidőnél 250 ezertől egymillió forintig 9,55 százalékos, egymilliótól 2,5 millióig 10,25 százalékos, 2,5 milliótól 5 millióig 10,5 százalékos, 5 millió forint fölött pedig 10,85 százalékos éves kamatot fizet a betéteseknek.

Jelképesen

Az Inter-Európa Bank a magánszemélyek lekötött betéteinél, szintén mai hatállyal, csak a hat hónapos változat hozamán módosított: annál az éves kamat 9,25 százalékra változott, tehát 50 bázisponttal lett alacsonyabb. A hat hónapos lekötési idejű diszkontbetétnél ugyanakkor mától 25 bázispontot emelt az IEB, így az elérhető éves hozam 9,25 százalékra változott.

Az MKB mától jelképes mértékben bár, de szintén módosította a pénzpiaci betét első kamatperiódusra adott éves kamatát: a mindössze öt bázispontos mérséklést követően a hathavi lekötésnél például 10,91 százalékos éves kamatot kapnak a betétesek.

A Kereskedelmi és Hitelbank a két hónapos lekötési idejű vállalkozói betétnél 28, a három hónaposnál pedig 25 bázisponttal mérsékelte az éves kamatot: ennek megfelelően egymillió és tízmillió forint közötti lekötött összegnél két hónapos időtávon 7,63 százalékos, három hónaposnál 7,44 százalékos éves kamat érhető el.