Emőke
-4 °C
9 °C

Kamatvágásra vár a piac

2004.06.04. 09:21
A piaci elemzőket nem lepné meg az irányadó kamat hétfői 25 bázispontos csökkentése, bár a tartás mellett is szólnak érvek. A piac még nem árazott be kamatvágást.
Nagyjából egyenlő esélyt adnak a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők az alapkamat tartásának, illetve - többnyire 25 bázispontos - csökkentésének, azzal finomítva a latolgatást, hogy a jelenlegi állás szerint hajszállal több az esélye a vágásnak. A forint árfolyama, az egyensúlyi adatokon kívüli makromutatók, valamint az inflációs kilátások egyaránt a kamat csökkentése mellett szólnak.

Az alapszcenáriónk szerint a jegybank hétfőn még nem nyúl a kamathoz, csak a következő ülésén csökkent a Monetáris Tanács - vélekedett Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője. A szakértő szerint egyáltalán nem keltene meglepetést 25 bázispontos mérséklés a kedvező első negyedévi GDP-adat, valamint az államháztartás vártnál kedvezőbb egyenlegéről szóló pénzügyminiszteri prognózis fényében. (A pénzügyi tárca hétfő délután ötkor publikálja honlapján a májusi államháztartási adatokat, amelyek ismeretében dönt majd várhatóan az Monetáris Tanács.)

A piacon úgy vélik: a levegőben van a vágás lehetősége, kérdés azonban, hogy mikor lép a jegybank. A közelgő európai választások is befolyásolhatják a tanács döntését. Rebesgetik azt is: nem hanyagolható el, hogy akad olyan MT-tag, aki számára nem lenne közömbös a monetáris lazításon keresztül a gazdaság javuló állapotáról szóló üzenet. A tartás mellett szól a törékeny piaci hangulat, az alacsony likviditás és a gyenge befektetői regionális bizalom. Bár a jegybank nem fogalmaz meg árfolyamcélokat, a kamatdöntésben feltehetően nagy szerepet játszik a forint állapota. Egyes elemzők úgy vélik, hogy amíg az eurót 251 forintnál nem jegyzik erősebben, a kamat vágása valószínűbb, 251 és 253 forint között viszont a tartásnak van nagyobb esélye.