Judit
2 °C
7 °C

Ezentúl ritkábban dönt a kamatról a jegybank

2004.07.05. 14:52
A jövőben havi egyszer, az adott hónap második ülésén dönt a Monetáris Tanács a jegybanki alapkamatról - a döntött a Magyar Nemzeti Bank. Az alapkamat most sem változott.
A Monetáris Tanács hétfői ülésén úgy határozott, hogy ezentúl a jegybanki alapkamatláb megváltoztatásáról csak a mindenkori havi második ülésén hoz döntést. Éppen ezért nem kamatmeghatározó üléseiről a kamatszintre vonatkozó közleményt sem ad ki - tette közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank.

A Monetáris Tanács figyelembe vette, hogy a nemzetközi gyakorlatban is általános a havi egyszeri vagy még ritkább kamatmeghatározó ülésezési rend, és a döntések megalapozásához szükséges információk döntő többsége csak havonta jelenik meg.

A Monetáris Tanács a hónapok első ülését általában a jegybank feladataihoz és felelősségi köréhez tartozó egyéb kérdések tárgyalására használja. Ha azonban a körülmények szükségessé teszik, a Tanács a későbbiekben is bármikor dönthet az alapkamatláb megváltoztatásáról.

Emiatt a jegybank ma nem tűzte napirendre a jegybanki alapkamatláb módosítását, így az 11,5 százalékponton áll.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?