Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Ezúttal is maradt a kamat

2004.09.20. 14:28
A piaci várakozásoknak megfelelően a Monetáris Tanács hétfői ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 11 százalékos szintjét.
Az elmúlt egy hónapban publikált makrogazdasági adatok összességükben megerősítik a gazdaság várható folyamatairól a jegybank által korábban bemutatott képet. Az augusztusi fogyasztói árindex összhangban van az MNB inflációs előrejelzésével, az infláció csökkenésére az idei év utolsó negyedévétől kezdve lehet számítani - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank a Monetáris Tanács ülésén elhangzottakat.

Az elmúlt időszakban a 2005-ös inflációs kilátásokat befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban több információ érkezett. A jegybank értékelése szerint tartósnak tűnik a versenyszektor bérinflációjának májusban megindult lassulása, és az infláció mérséklődése szempontjából különösen kedvező a piaci szolgáltatói körben tapasztalt nagyobb mértékű ütemcsökkenés.

Konszolidáció kell

Bár az olajár az elmúlt hónapban mérséklődött, jelenlegi szintje továbbra is magasnak tekinthető. Az inflációs kilátások szempontjából ugyanakkor kockázatot jelent, hogy a lakosság fogyasztási kiadásai a második negyedévben magasabbak voltak az augusztusban prognosztizáltnál, ami keresleti oldalról növelheti az inflációs nyomást.

A külső egyensúly fenntarthatóságával kapcsolatosan kedvező, hogy a felülvizsgált külkereskedelmi adatok alapján az export az utóbbi három hónapban (május-július) erőteljesen növekedett. Ugyanakkor a vállalati beruházási folyamatok nagyfokú bizonytalansága óvatosságra int a folyamat tartósságának megítélésében.

A költségvetés alakulásának legfrissebb fejleményei megerősítették a Monetáris Tanács azon véleményét, hogy a gazdasági egyensúllyal kapcsolatos bizonytalanság enyhüléséhez leginkább a fiskális politika konszolidációja járulhat hozzá. A hiteles és kiszámítható gazdaságpolitika melletti elkötelezettséget a megalakuló új kormány a 2005-ös költségvetés kidolgozásával tudja a piacok számára bizonyítani, ha a jövő évi államháztartási folyamatok megfelelnek a Konvergencia programban tett kötelezettségvállalásnak. Az egyensúlyi kockázatok csökkentésén és a nemzetközi vállalások betartásán túl a szigorú és következetes fiskális politika mellett a mértéktartó jövő évi bérmegállapodás létrejötte kedvezően hatna az inflációs kockázatokra is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!