Valér
2 °C
8 °C

Biztosra veszik a kamatcsökkentést

2004.10.15. 08:33
A piaci várakozások szerint a jegybank monetáris tanácsa (MT) hétfőn 50 bázisponttal csökkenti az alapkamatot. A testület függetlensége szakértők szerint a jegybanktörvény módosítása esetén sem csorbul szignifikánsan.
A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők gyakorlatilag tényként kezelik, hogy a monetáris tanács hétfőn 50 bázispontot vág a jegybanki alapkamat jelenleg 11,0 százalékos mértékéből. A csökkentésnek alapvetően a kedvező infláció biztosít teret, s a piac is beárazta a mérséklést.

Még egy lépcső

Az év hátralévő részében - bizonyos feltételek, például erős forint, folytatódó dezinfláció teljesülése esetén - az elemzők legfeljebb további, összesen 50 bázispontos vágást tudnak elképzelni. Ebből a szempontból érdekes lehet, hogy milyen hatásokat gerjeszt az MT körüli hercehurca, ami a testület függetlensége mértékének kérdését is felveti - ám mindez várhatóan csak rövid távú piaci turbulenciát okoz. (A javaslat a monetáris tanács létszámát bővítené a miniszterelnök által kinevezett tagokkal).

Járai elmozdítása lehet a végső cél

Többen úgy ítélik meg, hogy a módosító javaslat beterjesztőinek alapvetően a jegybank elnökével, illetve a monetáris politikával van bajuk, és a tervezet a Járai Zsigmond ellen indított támadás - amelynek végcélja a jegybankelnök eltávolítása - első lépéseként is lehet értékelni. A tapasztalatok szerint a kormányzat előbb-utóbb megtalálja a módját a monetáris politikába való beavatkozásnak, azaz változhat a monetáris tanács függetlenségi status quo-ja. Az MT jelenleg sem nevezhető klasszikusan független intézménynek, hiszen összetételéből fakadóan nem is lehet az, így egyes vélemények szerint most az egyensúly felé kis elmozdulás lesz.

Amennyiben 2006-ban kormányváltás következik be, úgy még növekedhet is a testület függetlensége, mivel a hat évre kinevezett mostani "kormánykedvenc" tagok ellensúlyt képezhetnek az akkori kormányzathoz húzó tagokkal szemben.

Közvetlenül az inflációs adat keddi napvilágra kerülése után meglódult a piac fantáziája, és 75, sőt 100 bázispontos vágást sem tartottak kizártnak - feltehetően ez is hozzájárult a vészharangok londoni megkondításához -, ám mostanra lehűltek a kedélyek és senki sem vár 50 bázispontnál többet.

Indokolt az óvatosság

Indokolt a jegybank óvatos kamatpolitikájának fenntartása - véli Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője. A hosszú papírokra ugyanis továbbra sincs stabil kereslet, a fiskus pedig továbbra is bizonytalan. Emellett a maginfláció nem mérséklődött. A CIB Bank elemzése szerint a korábban a jegybank által kockázatosnak ítélt területeken (külső és belső egyensúly, befektetői bizalom) nem következett be számottevő javulás augusztus óta. Azt azonban ki kell emelni, hogy a 2005-ös költségvetésről a kormányzat és a jegybank között a korábbinál sokkal nagyobb az összhang - mondta Trippon Mariann, a bank elemzője.

A hétfői kamatvágás Nyeste Orsolya, az Erste Bank szakértője szerint egy lassú kamatcsökkentési ciklus beindulásának lehet a kezdete. Amennyiben jövőre folytatódik a dezinfláció és az államháztartás is "hozza magát", úgy kisebb lépésekben 2005 során 200----250 bázisponttal mérséklődhet az irányadó kamat mértéke.