Ágnes
-1 °C
2 °C

Biztosra veszik a kamatcsökkentést

2004.11.12. 08:26
A piacok egyértelműen beáraztak egy 50 bázispontos kamatcsökkentést, miután a KSH a várakozásoknak gyakorlatilag teljes egészében megfelelő inflációról számolt be.
Nem okozott meglepetést az októberi infláció, a KSH által közzétett 6,3 százalékos év/éves áremelkedés árnyalatnyival elmarad a 6,4 százalékos NAPI-konszenzustól, s még közelebb van a 6,34 százalékos Reuters-konszenzushoz. Az előző hónaphoz viszonyított áremelkedés 0,5 százalékos volt, a konszenzus 0,56 százalékot mutatott. A közzététel egyértelművé tette: a piac által már korábban várt 50 bázispontos kamatvágás biztosra vehető (a monetáris tanács november 22-én tart kamatos ülést).

Az outletek segíthetik az infláció csökkenését

A csökkentési várakozások teljes mértékben elfogadhatóak - vélekedik Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A mostani inflációs adattal minden valószínűség szerint megvalósul az év végéi 6 százalékos infláció, amivel - az 5,5 százalékos célkitűzés ellenére is - az elemző szerint elégedett lesz az MNB. Hasonlóan vélekedik Samu János, a Concorde elemzője is, szerinte novemberben tovább mérséklődhet az inflációs ráta, decemberben pedig stagnálhatnak az árak, ami azt jelentené, hogy 6 százalékos éves indexszel zárulna az év. Sőt, megfigyelők szerint az outlet centerek, a következő napokra beharangozott szuperolcsó szupermarketek piacra lépése és ennek tovább gyűrűző hatásai még lejjebb húzhatják az áremelkedést, így december végén 6 százalék alá is eshet a drágulás.

Nagyobb lehetőségek előtt a jegybank

Lars Christensen, a Danske bank elemzője szerint csökkenőben az inflációs nyomás, s ő is úgy véli, hogy nőnek a jegybank manőverezési lehetőségei. Kamatvágást várnak az Index egyik fórumán eszmét cserélő közgazdászok, elemzők is, szerintük a csökkentés elmaradása "nagyon rossz jelzés lenne", inkább a mértéke lehet kérdéses, de 25 és 100 bázispont között mindent lehetségesnek tartanak. A forint árfolyama sem indokolja a kamat mérséklésének elmaradását. Suppan szerint a jegybank nem vág 50 pontnál többet, mivel hagyni kíván némi muníciót decemberre is.

Az elemzők előrejelzéseikben általában a Főtáv 7,4 százalékos lakossági, illetve 12 százalékos közüzemi díjemelésének októberi hatását becsülték túl. A dezinflációs folyamatot nagyban segítette az élelmiszerárak mérsékelt emelkedése is - mondta a NAPI Online-nak Samu János. Szerinte e termékkör tavaly novemberi magas árindexe miatt itt még van dezinflációs tartalék. Lars Christensen szerint az infláció alakulását jelentősen befolyásolták a bázishatások is. A szakértők pozitív fejleményként értékelték, hogy a fogyasztói árindex mellett a maginflációs ráta is csökkent. Az elemző ugyancsak az áremelkedés ütemének további mérséklődésére számít az év hátralévő részében.