Alfréd
-2 °C
2 °C

Itt a várt kamatvágás

2005.01.24. 14:24
A várakozásoknak megfelelő mértékben csökkentette a Monetáris Tanács az alapkamatot. A jegybank a kedvező gazdasági folyamatokkal magyarázta lépését, de óvatosságra int.
A Monetáris Tanács 9,50 százalékról fél százalékponttal 9,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat. Ezzel nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank, az elemzők és a piac ekkora kamatcsökkentésre számított.

Tiltakoznak az MNB-törvény ellen
Az Alkotmánybírósághoz fordult hétfőn a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője, Varga Mihály, és a kabinet egyik tagja Hargitai János, mert alkotmányellenesnek tartják a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását - közölte az ellenzéki párt. "A beadvány célja, hogy az Alkotmánybíróság utólagos normakontroll-eljárás keretében állapítsa meg a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénymódosítás alkotmányellenességét, és semmisítse meg azt". (MTI)
A jegybank szerint az elmúlt időben publikált makrogazdasági adatok kedvező tendecniára utalnak. A javuló inflációs kilátások pedig lehetővé teszik az alapkamat mérséklését. Ennek ellenére azonban a továbbiakban is óvatos kamatpolitikára lesz szükség - figyelmeztet a jegybank.

Csak óvatosan

Bár a nemzetközi befektetői légkör továbbra is kedvező, a hazai pénzügyi piacokon az utóbbi hetekben a bizonytalanság jelei is fellelhetők, melyekre a Monetáris Tanács döntései meghozatalakor továbbra is figyelemmel lesz.

A jegybank jó esélyt lát arra, hogy 2005-ben az infláció visszatérjen az adóemelés előtt jellemző szintre. Az elmúlt év során a kamatpolitikának kiemelt célja volt, hogy az indirekt adók emelése ne okozzon tartós emelkedést az inflációban.

A külső egyensúlytalanság mérsékléséhez az államháztartási hiány számottevő csökkentésére van szükség - figyelmeztet a jegybank. A Monetáris Tanács szerint 2004-es a hiány részben átmeneti intézkedésekkel alakult ki, 2005-ben még nem körvonalazódik egy, a pénzügyi piacok, a hitelminősítő intézetek és európai partnereink számára is megnyugtató, a konvergencia-programmal összhangban álló fiskális konszolidáció.

A nemzetközi befektetői környezet ma még kedvezően alakul, de jelentős bizonytalanságokat is tartalmaz.