Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kamatot csökkentett a jegybank

2005.05.23. 15:07
Kapcsolódók (1)
A jegybank 25 ponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A Monetáris Tanács indoklása szerint azért lehetett csökkenteni a kamatot, mert kedvezőbbek az inflációs várakozás, illetve a gazdasági és pénzügyi környezet is lehetővé tette. A forint nem reagált.
A Monetáris Tanács hétfői ülésén 7,5 százalékról 25 százalékponttal 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A kedvezőbb inflációs várakozásokat, illetve a pánzügyi és gazdasági folyamatokat átnézve döntött a csökkentésről a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank szerint kedvezőbb lesz az idei infláció, év végén 3,4 százalék helyett 3,3 százalékos átlagos árnövekedést, 2006 decemberére pedig 3,2 százalékos inflációt várnak. A jegybank szerint a tartósan alacsony inflációhoz elengedhetetlen, hogy a bérek alakulása tartósan összhangban álljon az infláció várt csökkenésével. Ugyanakkor arra is figyelmeztet a jegybank, hogy a magyar gazdaság egyensúlytalansága és a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság csökkenése miatti inflációs kockázatok továbbra is jelentősek.

A gazdasági növekedés azonban kisebb lesz, a jegybank előrejelzése szerint nem 3,8, hanem csak 3,5 százalékkal nő a GDP. Az államháztartási hiány pedig 4,4 helyett 3,9-4,7 százalék közötti lehet.

A forint nem reagált a kamatcsökkentésre, az eurót 252,4 forintért vették. Elemzők szerint a hatás csak későbbre várható. Piaci szereplők szerint az év végéig még egy kamatcsökkentés várható, valószínűleg hét százalékos lesz a kamat.