Viola
-6 °C
0 °C

Kamatcsökkentést várnak

2005.06.16. 12:37
Míg korábban az elemzők között abban volt egyetértés, hogy tavaly október óta a június lesz az első hónap, amikor az MNB nem csökkent kamatot, ma szinte teljes az összhang azt illetően, hogy hétfőn biztosra vehető egy újabb negyedszázalékos mérséklés.
A Reuters 13 devizakereskedő részvételével készült körkérdése és a 22 résztvevős elemzői felmérése szinte valamennyi válaszadója arra számít, hogy a a monetáris tanács hétfői ülésén negyed százalékkal csökkenti a most 7,25 százalékos irányadó kamatot. Mindkét felmérésben csak egy-egy résztvevő várt változatlan kamatszintet.

A hírügynökség emlékezetet: az MNB az elmúlt 15 hónapban több, mint öt százalékponttal szűkitette irányadó kamatát, elősegitve a kereskedelmi bankok forint kölcsönkamatainak csökkenését. Tavaly október óta minden hónapban történt kamatcsökkentés, és májusban az elemzők zöme még azt gondolta, június hozza meg az első szünetet. Ezt sugallta már az is, hogy a májusi Monetáris Tanács ülés előtt - amely végül újabb negyed százalékpontos csökkentésről döntött - majdnem egyenlő arányban voltak az elemzők és a devizakereskedők közt azok, akik kamatvágást, és akik változatlan kamatszintet vártak.

Csökkenő infláció, erősödő forint

A hangulatváltásnak két fő oka van a Reuters felmérésekben megkérdezett szakértők szerint. Az utóbbi hetekben, összhangban Közép-Európa többi devizájával, erősödött a forint. A globális kamatemelési várakozások enyhülésével párhuzamosan nőtt a befektetők kockázati éhsége, ami a külföldi tőke lassú beáramlását eredményezte a magas hozamú magyar állampapírpiacra, megfordítva az előző hónapok trendjét. hangulatváltozás másik oka, hogy a forint és az állampapírok erősödése lehetőséget ad a jegybanknak, hogy kevésbé a pénzpiaci kockázatokra és jobban az inflációs folyamatokra koncentráljon kamatdöntéseiben.

Az inflációs folyamatok pedig kedvezőek, hiszen az éves áremelkedési ütem májusban 3,6 százalékra csökkent az áprilisi 3,9 százalékról. Még inkább növelte a reálkamatot a csökkenő maginfláció. (Az elemzők szerint ezt a mutatót figyeli leginkább az MNB.) Ez az áprilisi 2,6 százalékról májusban 2,2 százalékra csökkent.

Meddig mehet el az MNB?

Ahogy az alapkamat június végére várt szintjét is negyed százalékponttal csökkentette az elemzői konszenzus, ugyanennyivel szállt lejjebb a "kritikus kamatszint" is - az a becsült küszöb, amely alá csak a forintválság megkockáztatásával vághatná kamatait az MNB a következő néhány hónapban. Ezt a küszöböt jelen pillanatban 6.75 %-nál látják az elemzők.

Jelenleg a Reuters által kérdezett kereskedők és az elemzők is meglehetősen stabilnak látják a forintot. A kereskedők előrejelzése szerint a forint kamatcsökkentés esetén is a 248-251 közti sávban maradhat az euró ellen a jövő héten. Az elemzői konszenzus az év végére 252-ig, 2006 végére pedig 253-ig látja visszavonulni a nemzeti fizetőeszközt.

Nem lassul a gazdasági növekedés
Az elemzők becslése szerint az első negyedévben az éves gazdasági növekedés lassulása elérte mélypontját: a január-márciusi 2.9 százalékkal szemben a második negyedévre már 3.3 százalékos bővülést várnak. Ez azonban nem jelenti az egész évre várt növekedési mérték változását: 2005-re továbbra is 3.4 százalékos reál GDP-bővülést várnak az elemzők, 2006-ra pedig némileg még tovább is nyirbálták előrejelzésüket: a múlt havi 3.6 százalékkal szemben már csak 3.5 százalékot várnak.