Benedek
-5 °C
5 °C

Biztosra veszik a kamatcsökkentést

2005.07.15. 08:20
Az év végére akár hat százalékra is csökkenhet az alapkamat egyes elemzők szerint, de míg hosszú távon szórnak a vélemények, abban teljes az egyetértés, hogy hétfőn negyedszázalékot csökkent a monetáris tanács.
Az elemzők egyöntetűen negyed százalékpontos kamatmérséklést várnak a monetáris tanács (MT) hétfői ülésétől. A csökkentést mindenképpen támogatja az infláció, annak ellenére, hogy az átlagos adat a várakozásoknál magasabb lett, a maginfláció azonban történelmi mélypontra süllyedt. A piac egyöntetűen beárazza a 25 bázispontos vágást, és ezt tükrözi a Napi Gazdaság, a Reuters, valamint a portfolio.hu felmérése is. Az elemzők azzal együtt egyértelműen a vágás mellett teszik le a voksot, hogy az év végi infláció mértékét tekintve pesszimistábbak a jegybanknál - igaz, az inflációs cél szerintük is kényelmesen elérhető. Bár a kedvező kilátások alapján jövő hétfőn az MT akár 50 bázispontot is nyeshetne a jelenleg 7 százalékos alapkamatból, a jegybankárok feltehetően óvatosak maradnak, és 25 bázispontos csökkentésről döntenek.

A felmérésekből az derül ki, hogy az aktuális ülésen 25-öt vág a jegybank, de további 25 bázispont még várható év végéig - ezt hol augusztusra, hol őszre teszik -, így kis lépésekben, de biztosan faragják a kamatot, az MT ugyanis nagyon is szem előtt tartja a várakozásokat. A szakértők ezzel egyre növelik a kamatvágás általuk látott terét. Nyár végéig a piac 50 bázispontos kamatcsökkentést áraz, ez várhatóan két lépésben valósul meg, azaz hétfőn 25, a következő hónapban pedig újabb 25 bázispontos kamatcsökkentés várható. Elemzők szerint az év hátralévő részében 3,5 százalék körül stabilizálódhat a fogyasztói ár növekedési üteme, így nem várható, hogy inflációs oldalról túlzott támogatást kapna egy újabb kamatcsökkentés.

Az év végi kamatszintről már megoszlanak az elemzői vélemények: a Reuters felmérésében 6,0-tól 6,75 százalékig terjed a decemberi kamatszint. Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő szakértője úgy látja, hogy 6,5 százalék alá is süllyedhet az alapkamat mértéke decemberre. Egyéves távlatban többen is összesen 100 bázispontos kamatmérséklést várnak.