Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

A huszonöt még nem a végső

2005.08.18. 08:43
A 6,75 százalékos alapkamat huszonöt bázispontos csökkentése szinte biztosra vehető - ez a makroelemzői kar konszenzusa a monetéris tanács (MT) hétfői kamatmeghatározó üléséről.

Kevésbé egyöntetűek ugyanakkor a várakozások a jegybanki alapkamat hosszabb távú szintjével kapcsolatban. Év végére a 6 százalék sem tűnik elérhetetlennek, és már az óvatosabbak is egy újabb őszi kamatcsökkentésben gondolkoznak.

Elképzelhető mind a 25, mind az 50 bázispontos csökkentés, de az előbbinek nagyobb a valószínűsége - mondta lapunknak Pintér András, az Inter-Európa Bank Közgazdásza. A nagyobb vágás mellett a júliusi inflációs adat és a forint árfolyama szól, míg a viszafogottabb csökkentés mellett az MT eddigi tevékenysége alapján fogalmazhatók meg érvek.

Kedvező külső környezet
Júliusban a monetáris tanács 12 jelen lévő tagja egységesen a 25 bázispontos csökkentés mellett voksolt. Az ülés rövidített jegyzőkönyvéből az is kiderült, hogy bár a kivételesen kedvezőnek ítélt külső környezetre alapozva az 50 pontos lefaragás lehetősége is felmerült, az egyensúlyi aggályok és az egyes területeken erősödő bizonytalanság miatt a kamatláb változatlanul hagyása mellett is elhangzottak érvek.

A testület ugyanis láthatóan a kis lépések politikája mellett kötelezte el magát, és vélhetően szeretné elkerülni egy radikálisabb kamatigazítás nyomán esetleg kialakuló fokozódó piaci nyomást az újabb csökkentésekre.

Év végére Pintér 6,0-6,25 százalékos kaatszintet vár, ennél alacsonyabbat szerinte a makrogazdasági fundamentumok sem indokolnak. Hasonlóan vélekedett Dzsubák Attila, az MKB elemzője: szerinte is hasonló a 25 és 50 bázispontos csökkentés valószínűsége.

Az inflációt főleg az olajár és az idényáras termékek, így az élelmiszerek tartják 4 százalék közelében, a történelmi mélypontra eső 1,6 százalékos maginfláció ugyanakkor egy nagyobb kamatcsökkentést is indokolttá tehetne. Év végére Dzsubák 6 százalékos jegybanki alapkamattal kalkulál.

Ezt ma már a Budapest Alapkezelőnél sem tartják elképzelhetetlennek, így a hétfői kamatdöntés függvényében módosíthatnak eddigi 6,5 százalékos december végi előrejelzésükön. Bár az 50 bázispont benne van a pakliban, a 25 bázispont ezúttal is közelebb állhat a monetáris tanács tagjainak szívéhez.