Olivér
5 °C
8 °C

A huszonöt még nem a végső

2005.08.18. 08:43
A 6,75 százalékos alapkamat huszonöt bázispontos csökkentése szinte biztosra vehető - ez a makroelemzői kar konszenzusa a monetéris tanács (MT) hétfői kamatmeghatározó üléséről.

Kevésbé egyöntetűek ugyanakkor a várakozások a jegybanki alapkamat hosszabb távú szintjével kapcsolatban. Év végére a 6 százalék sem tűnik elérhetetlennek, és már az óvatosabbak is egy újabb őszi kamatcsökkentésben gondolkoznak.

Elképzelhető mind a 25, mind az 50 bázispontos csökkentés, de az előbbinek nagyobb a valószínűsége - mondta lapunknak Pintér András, az Inter-Európa Bank Közgazdásza. A nagyobb vágás mellett a júliusi inflációs adat és a forint árfolyama szól, míg a viszafogottabb csökkentés mellett az MT eddigi tevékenysége alapján fogalmazhatók meg érvek.

Kedvező külső környezet
Júliusban a monetáris tanács 12 jelen lévő tagja egységesen a 25 bázispontos csökkentés mellett voksolt. Az ülés rövidített jegyzőkönyvéből az is kiderült, hogy bár a kivételesen kedvezőnek ítélt külső környezetre alapozva az 50 pontos lefaragás lehetősége is felmerült, az egyensúlyi aggályok és az egyes területeken erősödő bizonytalanság miatt a kamatláb változatlanul hagyása mellett is elhangzottak érvek.

A testület ugyanis láthatóan a kis lépések politikája mellett kötelezte el magát, és vélhetően szeretné elkerülni egy radikálisabb kamatigazítás nyomán esetleg kialakuló fokozódó piaci nyomást az újabb csökkentésekre.

Év végére Pintér 6,0-6,25 százalékos kaatszintet vár, ennél alacsonyabbat szerinte a makrogazdasági fundamentumok sem indokolnak. Hasonlóan vélekedett Dzsubák Attila, az MKB elemzője: szerinte is hasonló a 25 és 50 bázispontos csökkentés valószínűsége.

Az inflációt főleg az olajár és az idényáras termékek, így az élelmiszerek tartják 4 százalék közelében, a történelmi mélypontra eső 1,6 százalékos maginfláció ugyanakkor egy nagyobb kamatcsökkentést is indokolttá tehetne. Év végére Dzsubák 6 százalékos jegybanki alapkamattal kalkulál.

Ezt ma már a Budapest Alapkezelőnél sem tartják elképzelhetetlennek, így a hétfői kamatdöntés függvényében módosíthatnak eddigi 6,5 százalékos december végi előrejelzésükön. Bár az 50 bázispont benne van a pakliban, a 25 bázispont ezúttal is közelebb állhat a monetáris tanács tagjainak szívéhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?