Viola
-5 °C
-2 °C

Marad a kamat - de csak három hétig

2006.07.03. 14:33
Nem változtatott kamatot a jegybank, de a monetáris tanács jelezte: fokozatos emelésre készülnek. Az MNB szerint "a közelmúltban bejelentett költségvetési lépések jelentősen hozzájárulnak a gazdaság megbomlott belső és külső egyensúlyának helyreállításához".

Kitartott a jelenlegi, 6,25 százalékos kamatszint mellett a monetáris tanács. A testület mai ülésének napirendjén nem is szerepelt volna a kamatkérdés, ám a forint tartós mélyrepülése miatt a szakértők egy része arra számított, hogy ha a múlt héten (amikor a 285-ös szintet is elérte az euró ára) nem is tartottak rendkívüli ülést, hétfőn, azaz ma emelés lesz. Erre már csak azért is szükség lett volna - szólt az érvelés -, mert a piac már közel egyszázalékos kamatemelést "árazott" be.

Tény az is: a forint múlt heti ide-oda rángatása miatt többen azokat a spekulánsokat keresték, akik a szélsőséges árfolyammozgásokkal, illetve a gyengítéssel igyekeznek a már elvárt kamatemelést kikényszeríteni az MNB-től. Éppen erre tekintettel akadt olyan vélemény is, hogy a tanács most, ha a forint legalább a sávközép (282,36) környékén stabilizálódik, még kivárhat a három hét múlva amúgy is esedékes kamatdöntésig.

Beígért emelés

A tanács ugyanakkor nem hagyta szó nélkül az elmúlt hetek fejleményeit. Mint a közleményben szerepel, "az alapkamat fokozatos emelésével olyan monetáris kondíciókat kíván kialakítani, amelyek mellett az infláció visszatér az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékos szintre.

A forint reggel óta erősödött valamennyit, az euró ára 283,50 környékéről 282,20-ig ment le, azaz egyben átlépte a sávközepet is. Fél órával a kamat(nem)döntés nyilvánosságra hozatala után nem látszott érdemi elmozdulás az árfolyamban. Kicsit később a forint visszagyengült a gyenge oldalra, de a nap végére egészen a 280,20-as szintig erősödött.

Megdicsérték kormányt

A monetáris tanács áttekintette a pénz- és tőkepiaci folyamatokat - áll a közleményben. Mivel az elmúlt időszakban kérdések vetődtek fel a monetáris politika inflációs céljával kapcsolatban, a tanács fontosnak tartja egyértelműen kinyilvánítani, hogy a kormánnyal egyetértésben meghatározott középtávú célja továbbra is az árstabilitásnak megfelelő 3 százalék körüli inflációs szint elérése és fenntartása.

A tanács véleménye szerint a közelmúltban bejelentett költségvetési lépések jelentősen hozzájárulnak a gazdaság megbomlott belső és külső egyensúlyának helyreállításához. Az intézkedések keresletszűkítő hatásai várhatóan mérséklik a középtávú inflációs kockázatokat, 2007-ben azonban a lépések számottevő közvetlen áremelő hatással is járnak. A testület határozottan arra törekszik, hogy az átmenetileg emelkedő infláció ne épüljön be a gazdasági szereplők inflációs várakozásaiba, és 2008-ban visszatérjen a 3 százalékos célhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!