Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

7,5 százalék lehet a kamat az év végére

2006.08.10. 16:28
Nem hozott meglepetést az Európai Központi Bank ma kiadott jelentése, amely továbbra is utal arra, hogy az EKB folytatja a kamatemelést. Magyarországon az év végére ezzel párhuzamosan 0,75 százalékkal 7,5 százalékra emelkedhet a kamat.

Az Európai Központi Bank még mindig túlságosan alacsonynak ítéli meg az eurózóna irányadó kamatának szintjét, és továbbra is fontosnak tartja a piaci ármozgások "szoros figyelemmel" kísérését - tartalmazza az EKB csütörtökön közzétett augusztusi jelentése. A bank szakértői egyidejűleg felfelé módosították a 2006-ra vonatkozó inflációs prognózisukat az olajárak emelkedése miatt. Az EKB arra számít, hogy a gazdasági növekedés üteme a korábban prognosztizálnál gyorsabb lehet az idén, jövőre viszont lassulás várható a nyersolajpiacon tapasztaltak hatására.

A jelentésben az EKB lényegében megismétli a múlt heti, az irányadó kamatszint negyed százalékponttal 3 százalékra történt emelésekor tett értékelését, amely felerősítette az újabb, októberben esedékes hitelszigorításhoz fűződő várakozásokat. Az EKB pénzpolitikája továbbra is "alkalmazkodó marad", és a bank a közép- és hosszú távú árstabilitás megőrzését tekinti elsőrendű fontosságúnak - derül ki a jelentésből.

<

Magasabb lesz az infláció p>Az EKB januárban és áprilisban tett jelentésében, illetve Jean-Claude Trichet bankelnök múlt heti közleményében hasonló megállapításokat tett. Mind a januári, mind az áprilisi jelentés után két hónappal (márciusban és júniusban) emelte az EKB az irányadó kamatot.

Az inflációt 2,3 százalékra prognosztizálják 2006-ra, szemben a legutóbbi prognózisban szereplő 2,1 százalékkal. 2007-re a korábbi előrejelzéssel megegyezően ,1 százalékos inflációt várnak, ami 2008-ra 1,9 százalékra csökkenhet. 2006-ban és 2007-ben az olajárak inflációs kockázatot jelentenek a hazai árakba való begyűrűzésük folytán, jóllehet, ezt a hatást az erősebb euróárfolyam és a növekedési ütem lassulása részben ellensúlyozhatja - olvasható.

Az EKB 2006-ra 2,2 százalékos növekedési ütemet vár az eurózónában, szemben a korábbi 2,1 százalékos előrejelzéssel. A növekedés várható gyorsulását részben a globális növekedési kilátásokra, részben az eurózónán belüli kereslet emelkedésére, a foglalkoztatottsági helyzet stabilizálódására alapozzák. 2007-re viszont 1,8 százalékra csökkentették a növekedési prognózist a korábbi 1,9 százalékról, mivel az eurózóna exportja iránt várhatóan mérséklődik a kereslet.

Az MNB-nek is lépni kell

Nem jelent meglepetést a jelentés, korábban is arra számítottunk, hogy az idén még két lépésben, összesen fél százalékkal emeli a kamatot az EKB - mondta az Indexnek Török Zoltán. A Raiffeisen elemzője hozzátette: jövőre is várható a kamatemelési sorozat folytatása, várakozásaik szerint 2007-ben újabb negyedszázalékos emelést hajt végre az EKB.

Ezt természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni Magyarországon sem - mondta kérdésünkre a szakértő. Ugyanakkor a hazai döntéseket az eurókamat mellett befolyásolja a feltörekvő piacok megítélése, a globális kockázatvállalási hajlandóság és ezen belül Magyarország megítélésének alakulása is. A Raiffeisen előrejelzése szerint Magyarországon az év végéig 7,5 százalékra emelkedik a kamat. Ez a jelenlegi 6,75 százalékról háromnegyed százalékos emelést jelentene, Török Zoltán szerint azonban fontos lenne, hogy ne kövessük, hanem megelőzzük az EKB mozgását. Ez esetben a jövőre várt újabb negyedszázalékos emelést már akár reakció nélkül hagyhatná az MNB.

Ha a kamatok a várakozásoknak megfelelően párhuzamosan mozognak, akkor az európai emeléseknek sincs hatása a forint árfolyamára: a Raiffeisen az év végéig a 270-280 közötti sávba várja az euró árát.