Natália
1 °C
7 °C

Csak a kamatemelés mértéke kérdéses

2008.03.26. 16:01
Negyed százalékpontos kamatemeléssel megindítja szigorító ciklusát a jegybank, közeledve a piacon kialakult magasabb hozamokhoz - ezt gondolja az elemzők többsége a jövő hétfőn esedékes kamatmeghatározó ülés előtt. A Portfolio.hu felméréséből az is kiderül, hogy a szakértők egyre magasabb év végi kamatszintet várnak, az erre adott prognózisok konszenzusa hónapról hónapra emelkedik.

Csak az emelés mértéke a kérdés - értenek egyet az elemzők a jövő heti kamatdöntés kimenetelével kapcsolatban. A hazai piac konszolidációjához az is hozzájárulhatott, hogy a monetáris tanács több tagja egyértelműen jelezte a szigorítás szükségességét. Az emelés elmaradása ismét bizonytalanságot szülhetne, ami a hosszabb lejáratú hozamok újbóli emelkedésében csapódhat le - érvel például Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Ugyanakkor drasztikus szigorításra a valamelyest javuló pénzpiaci hangulat mellett senki nem számít: a vélemények a 25, illetve a 50 bázispontos, vagyis negyed, illetve fél százalékpontos kimenet között oszlanak meg. A tizennyolc megkérdezett elemző előrejelzéseinek 11:7 arányú eloszlása a kisebb szigorítás felé billentik a konszenzust.

Az egyik fő dilemma, ami a közgazdászok kommentárjaiból kirajzolódik, hogy (1) a jegybank megpróbálja-e magát egy (nagyobb) lépésben túltenni a kamatemelésen, vagy (2) rendezkedjen-e be a folyamatos szigorításra. A bizonytalanságot növeli, hogy nem tudni, melyik forgatókönyv megvalósulása erősíti jobban a további kamatemelésre vonatkozó várakozásokat.

Visszafogottabb emelés

A 25 bázispontos kamatemelés mellett az elemzői kar az alábbi érveket sorolta fel. A monetáris tanács eddig igyekezett minél "simább" monetáris politikát folytatni, erre utal az is, hogy óvatosan, de következetesen igyekeznek bevezetni az emelést - mondja Samu János, a Concorde elemzője. A fundamentális érvek közül a vártnak megfelelő inflációs adat, és a továbbra is gyenge lakossági fogyasztásra utaló kiskereskedelmi számok magyarázzák a mérsékeltebb szigorítást - véli Trippon Mariann, a CIB Bank szakértője.

Szintén a javuló fundamentális környezetre hívja fel a figyelmet Orbán Gábor, az Aegon Értékpapír portfóliómenedzsere: Az inflációs kilátások nem romlottak, sőt, az előrejelzésemet lejjebb hoztam. A dollár gyenge, az olajár csökken, a forint erős, bár nem tudjuk mitől és meddig.

Nem csak a közvetlen inflációs kilátások kapcsán lehet találni érvet a kisebb emelésre. A lefelé mutató növekedési kilátások, a csökkenő foglalkoztatás, a bérpályában még fennálló bizonytalanság is az óvatos kamatlépéseket indokolják. A fokozatosság melletti érv lehet a globális kockázatvállalási hajlandóság elmúlt hetekben történt javulása is - érvel Gárgyán Eszter, a Citibank szakértője.

A legoptimistább véleményt Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője adta, hiszen a szakértő úgy látja, fundamentális oldalról nincs is meggyőző érv az emelés mellett - felfelé és lefelé mutató kockázatok egyaránt mutatkoznak. Éppen ezért Tóth kamatemelésre vonatkozó előrejelzése elsősorban a monetáris tanács kommunikációján, illetve a legutóbbi ülés jegyzőkönyvének tartalmán alapszik.

Agresszívabb lépés

Ennek ellenére többen is vannak, akik szerint 50 bázispontos szigorításra szánja el magát a monetáris tanács. Bár az állampapírpiacon valamelyest normalizálódott a helyzet, ám továbbra is diszfunkcionálisan működik - mondta Tardos Gergely, az OTP elemzési központjának vezetője. A piaci árazás alapján több mint 50 bázispontot várnak a piaci szereplők 3 hónapon belül, ezért szerinte logikusabb lenne a 25 bázispont helyett ekkorát lépni. A nagyobb emelést viszont a forint árfolyama és az elmúlt hét eseményei nem indokolják - érvel hasonlóak Rebák Attila, a Credit Suisse Alapkezelő elemzője.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank közgazdásza szerint azért is érdemes lehet proaktív módon nagyobbat emelni, hogy a későbbiekben ne kelljen még tovább szigorítani. Ez tulajdonképpen egy optimista olvasata a szigorítási igénynek, vannak olyan szakértők, akik jóval borúsabb képet festve várnak fél százalékpontos emelést. A monetáris tanács ekkora emeléssel nyugtázza, hogy sem a nemzetközi kilátások nem biztatóak (globális pénzügyi válság, a világgazdasági növekedés megtorpanása az USA-beli recesszió fenyegetése), sem a hazai kilátások nem javultak, mi több romlottak az infláció és a növekedés tekintetében. Az 50 bázispont átmenetileg elegendő a piac tesztelésére és annak kivárására, hogy esetleg az USA-ban, vagy a pénzügyi hatalmak közös akciójaként történik-e átütő sikerű lépés a globális pénzügyi válság leküzdésére. Amennyiben április-május elejéig ilyen forgatókönyvre nem nyílik esély, további kamatemelések jöhetnek - mondja Bíróné Szegő Márta, az Unicredit elemzője.

Lehet, hogy kisebb lesz, de az is lehet, hogy magasabb

Ezzel át is evezhetünk az év végére várt kamatszintre, és rögtön megállapíthatjuk, hogy igen nagy a bizonytalanság. Ezt jól kifejezik a 7 és 8,5 százalék között szóródó előrejelzések is, illetve az, hogy voltak elemzők, akik nem is bocsátkoztak jóslásokba.

A mostani 7,5 százalékos irányadó kamatszint mellett tehát abban sincs egyértelmű álláspont a piacon, hogy ennél kisebb vagy nagyobb lesz-e év végén a monetáris tanács által meghatározott hozam. Az egyszerűség szerint érdemes a forgatókönyveket itt is számba venni.

(1) A kamatemelés rövidtávú folyamat, akár egyetlen lépés után megállhat - talán nem is lesz igazi kamatciklus. Az év második felétől csökkenésnek indulhat a kamat, és végül az év egészét a csökkenő kamatszint jellemzi majd. Ez a forgatókönyv tulajdonképpen konszenzusosnak volt tekinthető a múlt hónapig.

(2) A kialakult helyzetben erőteljesebb szigorítás kell, a lazításra kisebb tér marad, összességében a mostani kamatszint környékére korrigálhat majd a kamat.

(3) Az idén már nem nagyon kerülhet sor kamatcsökkentésre, így év végén 8 százalék feletti is lehet a irányadó ráta.

A hangulat az elmúlt hónapokban érezhetően egyre inkább tolódott a pesszimistább forgatókönyvek felé, a friss felmérésünk pedig áttörést mutat a tekintetben, hogy az előrejelzések konszenzusa először haladja meg a pillanatnyi rátát. Október óta 1,5 százalékponttal emelkedett a 2008 decemberére vonatkozó kamatvárakozás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?