Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még idén tovább csökkenhet a kamat

2005.08.23. 09:35
Bár meglepetés volt a kamatcsökkentés mértéke, ha a forint stabil marad, további 25 bázispontos vágásra van kilátás.

Meglepetés volt a piac számára, hiszen az elemzők és piaci szereplők többsége 25 bázispontot várt, ám a piac korábban 50-et árazott be a kedvező rövidtávú inflációs várakozásnak köszönhetően - fogalmazott a Budapest Economics elemzője. Tóth Illés szerint a nagyon kedvező maginflációs adat és a stabil forintárfolyam lehetőséget adott a vártnál nagyobb kamatcsökkentésre. Amellett, hogy meglepetést jelentett a döntés, a piac visszafogottan reagált, és gyorsan napirendre is tért felette. A devizakereskedők csak rutinból "nyúltak bele" a forintba, a 244,40-es tetőpont után negyed négy tájban már 243,70-en állt az euró - tette hozzá a szakember.

Jövő

Az inflációs jelentés összességében a várakozásoknak megfelelő paramétereket tartalmazott, a kijelölt 3 +/- 1 százalékos cél sem okozott meglepetést, az összkép továbbra is pozitív.

Tóth Illés szerint kérdés, hogy a rövid távú várakozások miképp változnak, már ha változnak egyáltalán. Az állampapír-piaci hozamgörbe beárazta az év végi, 6 százalékos alapkamatot. Ha az euró/forint jegyzés benne marad a 243-245-ös sávban, akkor a rövid távú kamatvárakozások sem fognak jelentősen változni - véli az elemző. A szeptember végi, lengyelországi parlamenti választásokig nem számít komolyabb devizapiaci elmozdulásra a szakember, aki szerint a forint stabilitásának fennmaradása esetén reális lehet az év végi, 6 százalékos repokamat.

Akár már szeptemberben

A Reuters augusztus 18-án megjelent felmérésében húsz elemző közül mindössze kettő valószínűsített fél százalékpontos csökkentést, a többiek 25 bázispontra szavaztak, de hasonló eredményt hozott a devizakereskedők között végzett felmérés is. Akkor szeptemberre újabb 25 bázispontos kamatvágást vártak az elemzők. Ezután azonban az új konszenzusok szerint lassulhat az ütem: az év végére a Reuters-konszenzus 6, a jövő év végére pedig 5,5 százalék lett. A következő hónapokban az elemzők szerint a forint jelentős esésének a veszélye nélkül 6 százalékig vághatja a kamatát az MNB.