Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Népnevelő hatású a kamatadó?

2006.08.30. 08:34
A húszszázalékos kamatadó hatályba lépéséig már csak két nap van hátra. Az érdeklődés most néhány bank szerint még a korábbinál is élénkebb lehet.

A Raiffeisen erre számítva tart csütörtökön éjfélig nyitva (a bank fiókjait ma is nyolcig lehet felkeresni). A szintén meghosszabbított nyitva tartással működő Ersténél is jelentős holnapi forgalomra számítanak. Az érdeklődés ugyan az elmúlt egy-másfél hónap során is meglehetősen intenzív volt, de a legtöbb ügyfél az utolsó hétre hagyta befektetései átrendezését, mondták el az OTP Banknál.

Kóka fizetné a legtöbb kamatadót
A kormánytagok sem mentesülnek a kamatadó fizetése alól, a legutolsó vagyonbevallások alapján átcsoportosítások nélkül nem úszták volna meg a komolyabb (és gyorsabb) adófizetést. A gazdasági minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint Kóka János miniszter befektetéseit egy magánbank kezeli, ő elsősorban befektetési alapokban tartja megtakarításait. Vagyonbevallásának készítése idején azonban a miniszternek 182,2 millió forintja kamatozott takarékbetétben, pénzintézeti számlakövetelése pedig meghaladta az 1,8 millió forintot. Árfolyamnyereség-adó köteles értékpapírokban 65,7 ezer dollárja, illetve 12,8 ezer eurója fialt. Ezek alapján a takarékbetétben elhelyezett befektetései után - a legutóbbi jegybanki adatok alapján 6 százalékos takarékbetéti kamattal számolva - nagyjából 2,18 millió forint éves adófizetési kötelezettsége keletkezne. Veres János pénzügyminiszter főként bankszámlára utalja megtakarításait: itt több mint 169,2 milliót tartott vagyonbevallása szerint. Az erre fizetett kamat csekély, 2,5 százalék körüli lehet, így az adóalapja 4,23 millió forint lenne, ami után közel 850 ezer forint adót kellene lerónia. A pénzügyminiszternek ezeken kívül többféle értékpapírban több mint 28 millió forintja van lekötve. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vagyonbevallásából egy 2,148 millió forint pénzintézeti számlakövetelés olvasható ki, illetve a feleségével közös számlán tartott további 360,6 ezer forint szerepel még. Ezek után 125 ezer forint adót kellene fizetnie.

A "véghajrát" jól mutatja, hogy például - mint Pisák János üzletág-igazgatótól megtudtuk - a Volksbanknál az új betétek fele augusztus 20-a után érkezett. A HVB Banknál arról beszéltek, hogy a nyár végén általában tapasztalható "uborkaszezon" idén egyáltalán nem érzékelhető, de valószínűnek tartják, hogy legtöbben így is a nyaralásból hazaérkezve, az utolsó napokban fogják felkeresni bankjukat.

A megtakarítások szerkezetében egyébként nem pontosan a várt változások (a pénz bankbetétekből például befektetési jegyekbe áramlása) zajlottak le, bár egyes becslések szerint 200 milliárdot is jócskán meghaladhatja majd a most megmozgatott befektetések értéke.

Az Ersténél egyértelműen a 12 havi betétek duzzadtak leginkább a kamatadó-kímélő hajrá keretében, a bank állományának már több mint tíz százaléka van 12 hónapos akciós betétben. Az OTP tájékoztatása szerint bár a lekötött betétek dominanciája nem tört meg, összességében megállapítható, hogy az értékpapírportfólió-átrendezésnek egyértelmű nyertesei a pénzpiaci alap és a fix hozamú befektetések (jelzáloglevél) lettek. (Utóbbiról csak a jegyzés lezárultát követően ad ki összesítést a bank.)

A kamatadónak a HVB szakemberei szerint az állam számára termelt bevétel mellett fontos pozitív hozadéka: a lakosságot tulajdonképpen rákényszeríti arra, hogy hosszabb távon is elkezdjen megtakarításaival foglalkozni. Egy átlagos magyar család egy évben ma legfeljebb 90 percet tölt pénzügyei, megtakarításai tervezésével, ami a családok hosszú távú öngondoskodásának szinte teljes hiányát jelenti.

Ha a kamatadóval - fejtették ki a banknál - csupán annyit sikerült elérni, hogy az emberek végiglátogattak néhány bankot vagy weboldalt a lehetőségek felmérése céljából és ezek után együtt döntöttek a család pénzügyeiről, lekötéseik lejártakor valószínűleg újra végiggondolják majd a lehetőségeket. A Raiffeisennél is kedvezően értékelik, hogy az ez idáig jellemzően hat hónapnál rövidebb futamidejű lekötött betétek dominanciája megtört, új és meglévő ügyfeleik egyaránt az éves és éven túli lekötött betéteket keresik.

A kamatadó bevezetésének híre Devics Éva, a Citibank termékfejlesztési igazgatója szerint egyértelműen tudatosabbá tette az ügyfeleket: átgondolták pénzügyi helyzetüket, és hatékonyan elkülönítették a hosszú távú megtakarításra szánt összegeket a likviditásigénytől. Rövid időn belül a takarékszövetkezeteknél is megtörni látszik az éven belüli betétek uralma az egyéves vagy azon túli lejáratú megtakarítások javára. Az átcsoportosítás folyamatos - mondta el Egerszegi Ádám, a Takarékbank takarékszövetkezeti üzletágának igazgatója - és igen nagy léptékű.