Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A kamatemelés is napirenden volt

2005.10.24. 16:15
A jegybank a várakozásoknak megfelelően 6 százalékon hagyta az irányadó rátát, mellyel egy éves kamatvágási sorozat szakadt meg. Járai Zsigmond szerint a kamatemelés is napirenden volt a Monetáris Tanács ülésén.
"Nem egységesen, de nagy többséggel a kamatszint változatlanul hagyása mellett döntött a Monetáris Tanács a mai ülésen", amelyen a kamatemelésről is tárgyaltak a tagok. Járai Zsigmond a mai jegybanki sajtótájékoztatón jelezte, hogy egyes érvek szerint a kamatemelés a piacnak küldendő megfelelő előzetes jelzés lenne arra, hogy "a Monetáris Tanács a magaslaton áll", és az árfolyam stabilizálására kész a kamatemelés eszközéhez nyúlni. Az emelés ellen szólt Járai elmondása szerint, hogy visszás lett volna egy évi folyamatos kamatcsökkentési sorozatot azonnal kamatemeléssel felváltani.

Járai bejelentette, hogy a mai ülésen módosították a Monetáris Tanács ügyrendjét, melynek értelmében csekély többséggel arról határoztak, hogy a mai döntéstől kezdve, a jegyzőkönyvek név szerint fogják bemutatni, hogy ki milyen kamatdöntést támogatott. A mai ülés jegyzőkönyve november 18-án 14 órakor jelenik meg.

Maradt a kamat

A Monetáris Tanács 6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot. Ezzel a tavaly októberben elindult, folyamatos kamatcsökkentési sorozat megszakadt. Idén januártól mostanáig még így is tekintélyes, összességében 350 pontos kamatcsökkentés következett be. Az indoklás szerint az elmúlt időszakban számos tényező támogatta az alacsony inflációs környezet kialakulását. A fogyasztói árak szeptemberben 3,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a maginfláció éves növekedési üteme 2 százalék alá került.

Ugyanakkor a Tanács arra számít, hogy a jövőben vegyes hatások alakítják majd az inflációs folyamatokat. Bár 2006-ban az áfa-csökkentés számottevően mérsékelni fogja az árnövekedés éves ütemét, 2007-re ez a közvetlen hatás elmúlik. A munkaköltségeket eltérő hatások érik a jövőben, ez irányból fokozódik az inflációs bizonytalanság. Eközben magas maradt az olajár, és a világgazdaságban erősödik az inflációs nyomás. Ezzel együtt jó esély mutatkozik az inflációs cél elérésére - indokolta döntését a testület.

A testület úgy látja, az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a bizonytalanság a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját illetően. Több olyan hír látott napvilágot, amely kedvezőtlen folyamatok kibontakozására utal. A kormány az euro bevezetése szempontjából meghatározó költségvetési hiányszám 2005-re vonatkozó várható értékét felfelé módosította. A Monetáris Tanács szerint piaci szereplők számára nyilvánvalóvá vált, hogy az elkövetkező évek hiányszámai a korábbi várakozásoknál kedvezőtlenebbül alakulhatnak. A költségvetési törvényjavaslatban kitűzött 2006-os hiánycél a korábbi konvergencia programban vázolthoz képest magas, ráadásul kockázatokkal teli, ahogyan erre az Európai Bizottság legfrissebb elemzése is rámutatott. A magyar gazdaság távolabb került az euro 2010-es bevezetésétől - áll a testület indoklásában.