Erzsébet
1 °C
4 °C

Agresszív kamatemelés is jöhet

2008.04.17. 15:27
A januári visszaesés után "erőteljesen megugrott" februárban a bérkiáramlás a magyar gazdaságban, ami jó eséllyel erősíti az MNB-nek a növekvő inflációs várakozásokkal kapcsolatos aggodalmait, és a további agresszív kamatemelés kockázatát, vélik londoni felzárkózó piaci elemzők. Van, aki egy százalékos emelést vár, mások szerint ez egyenes út lenne a recesszióhoz.

A KSH csütörtöki közlése szerint a bruttó átlagkeresetek január-februárban, összességében 5,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 7 százalékos növekedése mellett - 1,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni elemzői azonban csütörtöki kommentárjukban azt emelték ki, hogy ezen átlagokon belül februárban 13,4 százalék volt az éves összevetésű bruttó reálkereset-növekedés az előző havi, 1,5 százalékos visszaesést mutató "meglepően gyenge" adat után. A londoni Dresdner-elemzők szerint még fontosabb, hogy a versenyszféra bérnövekedése is meredeken gyorsult – egyszeri kifizetések nélkül számolva is –, ami újabb aggodalmakat kelt a másodlagos inflációs kockázatokkal kapcsolatban.

A Dresdner szerint az MNB már a múlt hónapban is a változatlanul magas inflációs várakozásokhoz kapcsolódó kockázatok miatt emelte alapkamatát. Bár a gazdaság egyértelműen gyenge, és a munkapiac átalakulása végül hatással lesz majd a bér- és inflációs várakozásokra, rövid távon azonban úgy tűnik, hogy egyelőre csekély a javulás e téren, áll a csütörtöki londoni Dresdner-elemzésben. A ház elemzői azzal számolnak, hogy az MNB Monetáris Tanácsa "nagyon rövid távon" a kivárást fogja pártolni, addig, amíg ki nem jönnek májusban az új inflációs előrejelzések. A gazdaság sebezhető állapota, a globális környezet bizonytalansága és a változatlanul kedvezőtlen inflációs kilátások miatt azonban a londoni Dresdner-részleg egy százalékpontos további kamatemelést sem zár ki az idei évre.

A citybeli elemzői közösség mindazonáltal továbbra is teljesen megosztott annak megítélésében, hogy mi lenne a helyes magyarországi kamatpálya. A távlati prognózisoknak az iránya sem egyezik: egy százalékpontos éven belüli kamatemelési jóslat és ugyanilyen mértékű kamatcsökkentési előrejelzés egyaránt forgalomban van a Cityben, attól függően, hogy az egyes elemzők a növekedési vagy az inflációs kilátásokra helyezik-e a hangsúlyt.

A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői például rendre úgy fogalmaznak kommentárjaikban, hogy a kamatemelés "az utolsó dolog, amire a magyar gazdaságnak szüksége van", mivel a magyar gazdaság valós problémája a növekedés, nem az infláció.

A BNP Paribas elemzői szerint az alapmutatókat tekintve "abszolút semmi indoka nincs" a pénzügypolitikai szigorításnak, a kamatemelés "egyenes út a teljes körű recesszióhoz".

Az agresszív szigorítást váró nagy londoni házak között van ugyanakkor a Goldman Sachs. A cég londoni befektetési részlegének elemzői megjósolták a márciusi fél százalékpontos kamatemelést, és a ház alapeseti távlati forgatókönyve az, hogy az inflációs nyomás még a piac által árazottnál is nagyobb mértékű szigorításra fogja sarkallni az MNB-t: a GS 9 százalékon várja a jegybanki kamatszint tetőzését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?