Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Május óta nem volt ilyen erős a forint

2006.10.24. 14:10
Az MNB 7.75 százalékról 8 százalékra emelt, a forint erősödik, az euró ára 262,20 körül van.
<

Negyed százalékkal, 7,75-ről 8-ra emelte a kamatot a monetáris tanács. A jegybank döntése megfelel az előzetes elemzői várakozásoknak. A piacon konszenzus volt az emelést illetően, és az utóbbi héten már szinte egybehangzóvá vált az a vélemény is, hogy az egymás után háromszor félszázalékos emelés után már kisebbet lép az MNB.

A nyolcszázalékos kamatszint a 2005 márciusában irányadó kamatnak felel meg.

A forint kedvezően reagált már délelőtt is a kamatemelés közelségére: az euró ára reggel ugyan még 265 fölé szaladt átmenetileg, feltehetően a tegnap esti zavargások nyomán újból előtérbe került politikai kockázat miatt, délelőtt azonban már egyértelműen a várt kamatemelés mozgatta az árfolyamot. Az euró ára két órakor 262,20 forint volt, ami május vége óta a legerősebb árfolyam.

Volt alternatíva

A Monetáris Tanács mai ülésén a tagok három kamatdöntési alternatíváról tárgyaltak: a kamatszint változatlanul hagyásáról, annak 25 , illetve 50 százalékponttal való megemeléséről. A testület végül többségi döntéssel a 25 pontos emelést támogatta - jelentette be Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a kamatdöntési sajtótájékoztatón.

A Monetáris Tanács közleménye szerint az inflációs folyamatok értékelését számos bizonytalanság nehezíti. A legfrissebb fogyasztói árindex adatok szerint folytatódott az inflációs nyomás nyár elején megindult erősödése. Bár szeptemberben az árszínvonal emelkedésében meghatározó szerepet játszottak olyan egyszeri tényezők, mint a szabályozott energiaárak és az áfa-emelés, az inflációs alapfolyamat emelkedő tendenciája valószínűsíthető.

Az áremelés ront, a forint és az olaj segíthet az infláción

A tanács értékelése szerint kedvezőtlen, hogy az elmúlt hónapokban az infláció gyorsulása a termékek széles körére volt jellemző, ami az inflációs várakozások emelkedését is jelezheti. A tanács ugyancsak figyelmeztető jelként értékeli a versenyszféra béradatainak alakulását. A Monetáris Tanács értékelése szerint továbbra is jelentős annak a kockázata, hogy a gazdasági szereplők inflációs várakozásai tartósan is megemelkednek. Az árstabilitás fenntartásához kulcsfontosságú, hogy az árszínvonalat növelő egyszeri intézkedések ne épüljenek be a gazdasági szereplők várakozásaiba, elsősorban a bérek nominális emelkedésébe, és így ne okozzanak tartós inflációs nyomást, ennek érdekében is került sor a kamatemelésre. Inflációs szempontból kedvező ugyanakkor az olajár csökkenése és a forintárfolyam elmúlt hetekben megfigyelt erősödése. Amennyiben ezek a fejlemények tartósnak bizonyulnak, az önmagában kedvezően befolyásolja az inflációs kilátásokat - vélekedik a tanács.

Jobb a megítélés

A pénzpiacok az utóbbi hetekben valamelyest stabilizálódtak, ami a külföldi befektetők jelentős forintvásárlásában is megmutatkozott. A tanács véleménye szerint ehhez a nemzetközi befektetői környezet javulása és az MNB eddigi kamatemelései mellett az is hozzájárulhatott, hogy a külföldi befektetők szemében csökkent a kormány stabilizációs csomagjának megvalósíthatósági kockázata.