Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nagyot emeltek a kamaton

2006.07.24. 14:32
A monetáris tanács a június 0,25 százalékpont után hétfőn 0,5 százalékponttal emelte a jegybanki alapkamatot, amely így 6,75 százalékra nőtt. A piac prmizálta a kamatemelést: délelőtt 9 körül még 280,50 forint körül volt az euró ára, fél órával a kamatdöntés nyilvánosságra hozása után már csak 275,46 forint. Az erősödés annak köszönhető, hogy az emelés mértéke nagyobb, mint amit az elemzők vártak.

Kisebb kamatemelési ciklus kezdetére utalhat, hogy immár két egymást követő hónapban emelkedett a jegybanki alapkamat, ráadásul ezúttal az előzőnél nagyobb mértékben emeltek. A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának döntése értelmében ugyanis július 24-től 6,75 százalék a kamatszint, ami az előző havitól eltérően 0,5 százalékpontos emelést jelent.

Nem egészen ezt várták

A kamatemelés megtörténte a papírformának megfelelő volt - legalábbis az elemzők prognózisaiból kiindulva, ám a mértéke meglepő. A Reuters felmérésében részt vevő 16 szakértőből ugyanis kilencen prognosztizáltak 0,25 százalékos kamatszint-növelést, és csak öten voksoltak a fél százalékpontra (ketten egyáltalán nem is vártak emelést).

A piac is a kamatemelést ösztönözte: miután csütörtökön - éppen a Reuters-felmérés napján - már 275 forint/euró árfolyamra erősödött a magyar fizetőeszköz, hétfőn délelőtt az árfolyam ismét átlépte a 280 forintot. A kamatemelés bejelentése előtt egy órával azonban folyamatos csökkenés mellett 277,69 forintra változott az euró ára.

A múltkori nem jött be

A kereskedésben a kamatemelés bejelentését követően a forint előbb kismértékben, majd lendületesen erősödött. A bejelentés időpontjában 278,04 forinton állt az euró, az árfolyam negyedórával később 277,95, félórával később már 275,12 forint volt. Ez azt jelzi, hogy bár a piac korábban beárazott egy kamatemelést, a döntés lökést adhat a forint árfolyamának.

Nem úgy, mint júniusban. Akkor ugyanis a piac kevésnek tartotta a 0,25 százalékos szigorítást, így a kamatemelés ellenére történelmi mélypontra zuhant a forint, az euró akkor lépte át először a 276 forintos árszintet (a mostani nagyobb emelést ez is indokolhatta). Azóta a forint már megjárta a 285 forint/eurós szintet is.

Még emelhetnek

A múlt év elején még 9,50 százalék volt a jegybanki alapkamat, amelyet kilenc egymást követő alkalommal csökkentett a monetáris tanács. A Reuters elemzői szerint a kamatemelések a 7-7,50 százalékos kamatszint eléréséig tarthatnak.

Maga a monetáris tanács is utalt erre, amikor a kamatdöntésről szóló közleményben úgy fogalmazott: "a testület megítélése szerint a kormánnyal közösen kitűzött 3 százalékos inflációs cél elérése a jelenleginél szigorúbb monetáris kondíciókat igényel. A szigorúbb monetáris kondíciókat a tanács több lépésben, az irányadó kamat emelésével kívánja megteremteni".

A tanács indokolt

Nem véleményeznek
A monetáris tanács nem fogja véleményezni a kormány által ősszel az Európai Uniónak benyújtandó konvergencia-programot - mondta Járai Zsigmond jegybankelnök. Aláhúzta: a tanácsnak nem törvényi kötelezettsége az ilyen programokról véleményt alkotni, de az kétségtelen, hogy a konvergenci-programot figyelembe veszi majd az esetleges kamatemelésekről való döntések során. Az MNB elnöke elmondta azt is: a tanács nem döntötte el, milyen ütemezésben, milyen mértékben fogja az esetleges jövőbeli jegybanki kamatemeléseket végrehajtani, és arról sincs kialakult véleménye, milyen mértékig emeli majd - ha szükséges - az alapkamatot. "A mostani döntést egyhangúlag hozta meg a tanács, nem volt más javaslat sem" - hangsúlyozta Járai Zsigmond.

A monetáris tanács közleménye szerint az elmúlt hónapokban az inflációs folyamatok az infláció növekedésének tartósságára utaltak. A tanács arra számít, hogy az infláció 2007-ben jelentősen megemelkedik, és változatlan monetáris kondíciók esetén a monetáris politika számára releváns 2008-as évben is a 3 százalékos cél fölött alakulhat.

A monetáris kondíciók szigorításával a tanács arra törekszik, hogy a gazdaság külső és belső egyensúlyának visszaállításához kulcsfontosságú államháztartási intézkedések árnövelő hatásai ne épüljenek be a gazdasági szereplők várakozásaiba, és így ne okozzanak tartós inflációs nyomást. Az alapkamat emeléséről hozott döntés során figyelembe vették azt is, hogy a befektetői hangulat az elmúlt hónapokban kedvezőtlenebbé vált, a befektetők a korábbinál kockázatosabbnak tekintik a régióba történő befektetéseket - olvasható a közleményben.

Az elemzők meglepődtek

Meglepte a hétfői 50 bázispontos kamatemelés mértéke az elemzőket, akik 25 bázispontos emelést vártak, a megkérdezettek úgy vélték: év végéig 7,25 százalékra emelkedhet a jegybanki alapkamat. Nyeste Orsolya az Erste Bank elemzője szerint a hétfőit megelőző kamatdöntő ülés jegyzőkönyve alapján a 25 bázispontos emelést logikusabbnak tűnt, azért is számított erre a piac. Az elemző meglepően szigorúnak tartotta a Monetáris Tanács inflációs kilátásokat illető megállapításainak hangvételét.

Barcza György, az ING Bank elemzője is úgy vélte, hogy rövid távon kedvező hatása lesz az 50 bázispontos kamatemelésnek a forint árfolyamára. Barcza szerint hosszabb távon ugyanakkor továbbra is bizonytalanná teszi a befektetőket a nemzetközi kamatemelési hullám, valamint a közel-keleti feszültség.

Londonban elmozdulást látnak

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a konszenzusnál kétszer nagyobb kamatemelés azt jelzi, hogy a "fokozatos" szigorítás meghirdetése óta változás történt az MNB alapállásában, és ezzel a fokozatosság definíciójában is, de ez jó eséllyel nem jelenti azt, hogy most fél százalékpontos emelések sorozata kezdődött.

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke a kamatemelés bejelentése után az MTI-nek azt mondta: a hétfői 50 bázispontos emelés meglepte a piacot, de valószínűleg kevésbé, mint múltkori 25 bázispontos szigorítás. Desbarres szerint egyelőre nem világos, hogy az elmúlt egy hónapban mi tette "héjábbá" a jegybankot, de valószínű, hogy az MNB a múlt havi csalódásért akarta kárpótolni a piacot az agresszívabb emeléssel.

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni központjának európai feltörekvő piaci konzultánsa is azt mondta: nyilvánvaló módosulás történt az elmúlt egy hónapban a Monetáris Tanács gondolkodásában, hiszen a múlt hónapban, amikor a forint nagyobb nyomás alatt állt, mint most, csak negyed százalékpontot emeltek, "és még az is kompromisszumos megoldás volt".

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege azt írta elemzésében, hogy jóllehet az MNB eddig fenntartotta a fokozatos emelésre vonatkozó nézetét, a hétfői lépés után bizonytalanabbá vált, "hogy ez most 25 vagy 50 bázispontos emeléseket jelent-e".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!