Valér
2 °C
8 °C

Ma jön az új kamat

2006.08.28. 10:39
A jegybank monetáris tanácsa hétfőn dönt az alapkamatról. Az elemzők szerint folytatódik a két hónapja tartó kamatemelési trend, a kérdés csak az, hogy negyed vagy fél százalékponttal lesz-e magasabb a kamatszint.

Egy év után ismét hét százalékon lehet a jegybanki alapkamat mértéke. A nemzeti bank monetáris tanácsa, amely júniusban 0,25, majd júliusban 0,5 százalékkal emelte a most már 6,75 százalékos kamatszintet, hétfőn ismét kamatdöntő ülést tart.

Az elemzők biztosra veszik, hogy a nyár elején 6 százalékról induló alapkamat mértéke tovább emelkedik. A Reuters múlt heti felmérésében részt vevő 23 elemzőből csak 4-en voksoltak arra, hogy nem változik a kamatszint. A többi 19 válaszadó között nagyjából egyenlő számban voltak a 0,25 és a 0,5 százalékpontos emelést valószínűsítők (előbbit tízen, utóbbit kilencen várják).

A valószínűsíthető kamatemelés immár egyértelműen egy kamatemelési trendről árulkodhat, hiszen három egymást követően hónapban szigorít a jegybank. A kamatemelés egy hosszabb, 2003 novemberétől tavaly szeptemberig tartó kamatcsökkentési, majd egy azóta idén júniusig tartó szinten tartási periódust vált fel. A most várható 7-7,25 százalékos kamatszint a tavaly nyár elejit éri el: a múlt év májusában volt 7,25 százalék az alapkamat mértéke, amely a következő hónapban 7 százalékra csökkent.

A mostani kamatemelés részben a jegybank inflációellenes céljait szolgálja - az MNB a legfrissebb inflációs előrejelzését is ma teszi közzé -, részben a forint árfolyamának nyújthat támaszt. Utóbbi feladatát azonban nem mindig sikerült elérni: amikor júniusban csak 0,25 százalékponttal emeltek, a forint árfolyama zuhant, ekkor érte el történelmi mélypontját is az euróval szemben. Amikor viszont júliusban a vártnál magasabb volt az emelés mértéke, a forint a 270 forint/eurós szint alá erősödött.

Hétfőn, a kamatdöntés napján 279 forint/eurós árfolyamon kezdődött a kereskedés, de fél 11-kor már 277 forinton volt az euró ára.