Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

A zavargások nem hatottak a lakáspiacra

2007.12.06. 07:38
Az V. kerületben az elmúlt két évben számos, a kerület és az egész ország életét befolyásoló esemény zajlott le: a Kossuth téri összejövetelek, a televízió-székház ostroma, nagygyűlések, parkolóhely-visszafoglalás. A Világgazdaság Online körképe szerint a történések nem hatottak Belváros-Lipótváros ingatlanpiacára.

A statisztikából látható, hogy a Belváros-Lipótváros egész területén nagyjából azonos lakás-árszintet találunk. A kerület déli részét a századfordulós épületek jellemzik, míg a Lipótvárosban a Bauhaus stílusú beépítés is jellemzően megjelenik. Mint minden nagyváros belvárosa, Budapesté is üzleti és kiskereskedelmi központ. A lakóépületek funkciói is idővel megváltoztak, gyakoriak a lakásokban működő irodák.

Az üzletek nagy vonzerőt jelentenek nemcsak a budapestiek, de a vidékiek és a turisták számára is. Jellemző a kerületre, hogy az önkormányzat a tulajdonában lévő üzlethelyiségek nagy részét nem értékesítette, hanem továbbra is bérbe adja, ezzel jelentős bevételre tesz szert. A lakáskeresőkre is az üzleti szellem jellemző: az ötödik kerületben általában befektetési céllal vásárolnak ingatlant a főleg külföldiekből álló érdeklődők.

Az idők változnak, a korábban legnagyobb számban jelen levő izraeli befektetőket felváltották az olaszok, írek, spanyolok. Mint Madczák H. Margittól, a NASCA 2000 Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonosától megtudta a lap, a külföldi lakásvásárlók érdeklődési köre, illetve befektetési motivációja igen eltérő lehet.

„Az olasz érdeklődők inkább a sétáló utcák, történelmi épületek körüli ingatlanokat keresik. Gyakran nem is adják bérbe a lakásokat, a jövőbeni értéknövekedésben bíznak. Teljesen más az ír és a spanyol kisbefektetők filozófiája. Ők szívesebben vesznek mellékutcákban, olcsóbb, felújítandó lakásokat, amit utána a bérleti piacon működtetnek” – mondta el Madczák H. Margit.

Az ingatlanárakra jó hatással van, hogy a Belváros „épül-szépül”. A házfelújítások sajnos néha csak a külső homlokzatra terjednek ki, belülre már nem jut támogatás. Szerencsésebbek azok a házak, amelyek értékesíteni tudják tetőterüket. Ez általában barter-üzlet, a beépítési lehetőségért cserébe a beruházó általában a teljes házat renoválja. Mivel üres telek nemigen található a kerületben, ezért ezek a tetőtér-beépítések jelentik a Belváros új építésű lakás-kínálatát. Érdekes színfolt ezen a területen a Vörösmarty téri irodaház ötödik és hatodik emeletén épült 8 darab exkluzív lakás egymillió forint fölötti négyzetméter-áraival.

Régi probléma az ötödik kerületben a helyi lakosok fogyása. Mint az előzőekből is kiderül, a vásárlók igen kis része az, aki saját magának keres lakást.

"A lakáspiac két ellentétes szegmensében jellemző, hogy a vásárlók valóban lakni szeretnének a tulajdonukban lévő ingatlanban" – állítja Grécs Ildikó, a G-INVESZT Ingatlaniroda tulajdonosa. Az egyik csoport az 50–60 négyzetméter alapterületű, kétszobás lakás. Ezekért az eladók gyakran 21–23 millió forintot szeretnének kapni, holott a reális áruk 14–17 millió forint körül becsülhető. Ezek a lakás-típusok például a Bauhaus házakra jellemzők.

A másik típus, amit maguk számára keresnek az érdeklődők, az exkluzív lakás. Ezek 100 négyzetméter fölöttiek, 3–4–5 szobásak. A legkeresettebbek a magas emeleti, nagy erkélyes, lehetőleg sarok-lakások. Ezek négyzetméterárai elérik a 600 – 700 000 forintot. Könnyen kiszámolható, hogy itt már 60-100 millió forint értékű ingatlanokról beszélünk. Különleges helyet foglalnak el az ingatlan-palettán a dunai panorámás lakások, ezek négyzetméterenkénti ára meghaladja az egymillió forintot.

"Mindkét típusra jellemző, hogy az udvari, alacsony emeleti, sötét lakások gyakorlatilag eladhatatlanok" – fejezi be a bemutatást Grécs Ildikó.

A nagy lakásoknál hatványozottan, de általában véve is problémát jelent a parkolás kérdése. A megoldást illetően a Belváros az élen jár a mélygarázs-építésben. Létesült ilyen az Erzsébet téren, a Szabadság téren, a Bazilikánál. Bár maga a folyamat pozitív, ám nem feltétlenül találkozik a helyi lakosok egyetértésével. Annál inkább kedvező viszont az itt dolgozó, ügyeiket itt intéző autósok számára. Valószínűleg ezen a helyzeten nem sokat segít az önkormányzat által visszafoglalt néhány minisztériumi parkolóhely sem.

A bérleti piacon a legkeresettebb szintén a két – külön bejáratú - szobával rendelkező lakás. Ezek bérlői jól kereső fiatalok, külföldiek, cégek. Bútor nélkül a bérleti díj 80–90 ezer forint, bútorozva 110–120 ezer forintot is elkérhetnek a bérbeadók. A kerületben jelentős számban található azonban üresen álló lakás is. Az ezeket megvásároló befektetők valószínűleg kockázatosnak, költségesnek tartják a lakások felújítását, bérbeadását.

Lassan belvárosi körképünk végére értünk, de még nem esett szó az aktuális politikai események hatásáról. Ez nem véletlen. Szakértőink egybehangzó véleménye és a statisztikák szerint gyakorlatilag semmilyen változás nem történt az ingatlanpiacon a politikai jellegű konfliktusok miatt. Talán a kis alapterületű, olcsóbb lakások piacán tapasztalható némi megtorpanás, de ez sem egyértelműen erre vezethető vissza.

Jellemző, hogy az erőszakos események után hamar kitisztul a terület, gyakorlatilag másnap reggel minden megy a maga megszokott útján.  • Vennék
  • Hírek