Endre, Elek
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Új helyen építene erőművet Kapolyi cége

2005.05.06. 08:36
A szocialista képviselő vagyonnyilatkozatában is szereplő, 18 hektáros, Vásárosnamény melletti területen épülhet az új erőmű, melyet Kapolyi László cége korábban még Bánhídára tervezett.
A Napi Gazdaság információi szerint Vásárosnamény környékén építené meg a korábban a bánhidai erőműbe is tervezett kombinált ciklusú erőművét a Kapolyi László MSZP-képviselő érdekeltségi körébe tartozó Kárpát Energo Kft. Lapunk úgy tudja, hogy a társaság a közelmúltban kért szakhatósági engedélyt egy 250 megawatt teljesítményű erőműre a Magyar Energia Hivataltól, sőt az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány is készül. A társaságnál megkeresésünkre csupán annyit közöltek, hogy túl korai még nyilatkozni az esetleges fejlesztésről.

Más forrásból úgy értesült a Napi, hogy a beruházás jelenleg előkészítő fázisban van, a teljes terület a Kárpát Energo rendelkezésére áll. A 18 hektáros terület infrastrukturális szempontból jó, s főként művelés alól kivont ingatlanokról van szó. (Kapolyi 2004-es vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy a képviselő összesen mintegy 18 hektárnyi ingatlant - szántót, legelőt - vásárolt az év utolsó negyedében a szóban forgó településen.) Mint ismeretes, egy másik Kapolyi-közeli társaság, a Vértes Energia Befektető Kft. a közelmúltban állt el a tatabánya-bánhidai erőmű megvásárlására megkötött szerződéstől. Mindezt arra hivatkozva, hogy nem tudták határidőre beszerezni a szakhatósági engedélyeket, amelyek a tervezett kombinált ciklusú, gázbázisú erőmű építéséhez szükségesek.

Mi a gázturbinás és mi a kombinált ciklusú erőmű?
A gázturbinás erőműben a generátort forgató turbinát a tüzelőanyag elégetésekor keletkező forró gázok hajtják. A gázturbina három fő része: a kompresszor , amely az égéshez szükséges levegőt sűríti, az égőtér, ahol a tüzelőanyagot (földgázt vagy gázturbina-olajat) elégetik, és a turbina. A gázturbinás erőművek két fő típusa a nyílt és a kombinált ciklusú erőmű. A kombinált ciklusú erőműben a gázturbinából kiáramló forró füstgázt hőhasznosító kazánba vezetik és hőenergiáját felhasználva gőzt termelnek. Az így kapott gőz turbinát hajt meg és villamos áramot termel, de hőszolgáltatásra is hasznosítható. A kombinált ciklusú erőművek hatásfoka kedvezőbb, mint a hagyományos hőerőműveké. Forrás: Mavir Rt. .