Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Megmenekült a Ringa Rt.

2003.09.04. 12:51
A Ringa Húsipari Rt. igazgatósága előszerződést kötött a Debreceni Hús Rt. csoporttal a társaság kapuvári telephelyének, vágó-daraboló üzemének, valamint az ehhez tartozó eszközparknak és a kiszolgáló létesítményeknek a bérbeadásáról. A gyár Kapuvári Húsipari Rt. néven működik tovább.
A Ringa Húsipari Rt. igazgatósága előszerződést kötött a Debreceni Hús Rt. csoporttal a társaság kapuvári telephelyének, vágó-daraboló üzemének, valamint az ehhez tartozó eszközparknak és a kiszolgáló létesítményeknek a bérbeadásáról.

A Ringa Rt. sajtótájékoztatóján bejelentették: a bérbe vevő a gyárat Kapuvári Húsipari Rt. néven kívánja tovább működtetni és erre mintegy 200 millió forintos alaptőkével zárt körű részvénytársaságot alapít. A bérbe vevő a vállalat mintegy négyszáz munkavállalóját jogutódlással tovább kívánja foglalkoztatni, átveszi és megújítja a Ringa Rt. által megkötött beszállítói szerződéseket, valamint saját forrásból biztosítja a vállalat mintegy 800 millió forintot kitevő forgóeszköz finanszírozását is.

Hitel kellene

A kormány nyitott arra, hogy a Ringa Rt. kapuvári dolgozóit és a beszállító sertéstenyésztőket tulajdonrészhez segítse, ám ehhez előbb jogilag meg kell alakulnia egy konzorciumnak - mondta Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára a kapuvári válságstábbal folytatott tárgyaláson szerdán.

Ivanics Ferenc, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a kapuvári gyár megmentésére alakult válságstáb vezetője elmondta: azt kérik a kormánytól, hogy 15 éves futamidejű kamattámogatásos hitelt kaphasson a kapuvári gyárban, szakmai befektetők oldalán tulajdonrészt szerezni szándékozó dolgozói és termelői konzorcium. A dolgozói-termelői konzorcium tulajdoni hányadához 10 százalék saját erőt biztosítanának, és az állami hitel 90 százalékot tenne ki.

Bíró Péter, Kapuvár polgármestere közölte: két potenciális pályázóval csütörtökön tárgyal, van érdeklődés a gyár megvásárlására. Utalt arra, hogy a kapuvári húsüzem a magyar húsgyárak átlagánál jóval korszerűbb, hiszen a 15 éve kapott világbanki hitelből korszerűsítették a céget. A gyár bezárásával 600 kapuvári dolgozó válna munkanélkülivé, ám emellett mintegy 10 ezer sertéstenyésztő beszállítót érintene érzékenyen egy ilyen lépés.

Korlátozott állami lehetőségek

Szanyi Tibor kiemelte, hogy a kormány felelősséget érez a magyar foglalkoztatási viszonyokért és a húsiparért is. Ám véleménye szerint, mivel a Ringa magáncég, ezért az államnak csak korlátozott lehetőségei vannak közvetlen beavatkozásra. Közölte azt is, hogy az FVM és a tulajdonos közötti megbeszéléseken ígéretet kaptak arra, hogy mégsem zárják be a gyárat.

Szanyi Tibor szerint Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő megpróbálja politikai síkra terelni a problémát, interpellációt nyújtott be Medgyessy Péterhez, de a politikai síkra terelés nem segíti az ügy megoldását.