Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megmenekült a Ringa Rt.

2003.09.04. 12:51
A Ringa Húsipari Rt. igazgatósága előszerződést kötött a Debreceni Hús Rt. csoporttal a társaság kapuvári telephelyének, vágó-daraboló üzemének, valamint az ehhez tartozó eszközparknak és a kiszolgáló létesítményeknek a bérbeadásáról. A gyár Kapuvári Húsipari Rt. néven működik tovább.
A Ringa Húsipari Rt. igazgatósága előszerződést kötött a Debreceni Hús Rt. csoporttal a társaság kapuvári telephelyének, vágó-daraboló üzemének, valamint az ehhez tartozó eszközparknak és a kiszolgáló létesítményeknek a bérbeadásáról.

A Ringa Rt. sajtótájékoztatóján bejelentették: a bérbe vevő a gyárat Kapuvári Húsipari Rt. néven kívánja tovább működtetni és erre mintegy 200 millió forintos alaptőkével zárt körű részvénytársaságot alapít. A bérbe vevő a vállalat mintegy négyszáz munkavállalóját jogutódlással tovább kívánja foglalkoztatni, átveszi és megújítja a Ringa Rt. által megkötött beszállítói szerződéseket, valamint saját forrásból biztosítja a vállalat mintegy 800 millió forintot kitevő forgóeszköz finanszírozását is.

Hitel kellene

A kormány nyitott arra, hogy a Ringa Rt. kapuvári dolgozóit és a beszállító sertéstenyésztőket tulajdonrészhez segítse, ám ehhez előbb jogilag meg kell alakulnia egy konzorciumnak - mondta Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára a kapuvári válságstábbal folytatott tárgyaláson szerdán.

Ivanics Ferenc, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a kapuvári gyár megmentésére alakult válságstáb vezetője elmondta: azt kérik a kormánytól, hogy 15 éves futamidejű kamattámogatásos hitelt kaphasson a kapuvári gyárban, szakmai befektetők oldalán tulajdonrészt szerezni szándékozó dolgozói és termelői konzorcium. A dolgozói-termelői konzorcium tulajdoni hányadához 10 százalék saját erőt biztosítanának, és az állami hitel 90 százalékot tenne ki.

Bíró Péter, Kapuvár polgármestere közölte: két potenciális pályázóval csütörtökön tárgyal, van érdeklődés a gyár megvásárlására. Utalt arra, hogy a kapuvári húsüzem a magyar húsgyárak átlagánál jóval korszerűbb, hiszen a 15 éve kapott világbanki hitelből korszerűsítették a céget. A gyár bezárásával 600 kapuvári dolgozó válna munkanélkülivé, ám emellett mintegy 10 ezer sertéstenyésztő beszállítót érintene érzékenyen egy ilyen lépés.

Korlátozott állami lehetőségek

Szanyi Tibor kiemelte, hogy a kormány felelősséget érez a magyar foglalkoztatási viszonyokért és a húsiparért is. Ám véleménye szerint, mivel a Ringa magáncég, ezért az államnak csak korlátozott lehetőségei vannak közvetlen beavatkozásra. Közölte azt is, hogy az FVM és a tulajdonos közötti megbeszéléseken ígéretet kaptak arra, hogy mégsem zárják be a gyárat.

Szanyi Tibor szerint Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő megpróbálja politikai síkra terelni a problémát, interpellációt nyújtott be Medgyessy Péterhez, de a politikai síkra terelés nem segíti az ügy megoldását.