Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lebontják az M5-ös kapuit

2004.05.10. 08:08
Minél előbb le szeretnék bontani az M5-ös autópálya fizetőkapuit. Az Alföldi Koncessziós Autópálya Rt. keresi a kapuk értékesítési lehetőségeit.
Az M5-ös sztrádakapuit hamarosan lebontják, már zajlik a munka tervezése, illetve az engedélyeztetés - tudta meg a Világgazdaság Garai Valériától, az Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. szóvivőjétől. Az autópálya 36 kapuját minél előbb szeretnék eltávolítani, hiszen addig a kapuknál óránkénti 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben. A lebontás pontos idejéről, illetve a költségekről a szóvivő nem tudott részleteket. Mint emlékezetes, az M3-as kapuinak lebontása mintegy egymilliárd forintba került.

Eladnák

Az AKA keresi a kapuk értékesítésének lehetőségeit is. A Világgazdaság információi szerint az M3-asról évekkel ezelőtt lebontott és a VPOP tulajdonába került kapukat még mindig az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. egyik mérnökségén raktározzák. Úgy tudjuk, hogy ezért a VPOP bérleti díjat fizet.

Az M5-ös matricásítása a bliccelés csökkenését eredményezte - mondta Nagy Attila, a ÁAK Rt. értékesítési és ellenőrzési igazgatója. Már a március közepi start is jó volt, hiszen a türelmi időben is száz autósból mindössze 16-nak nem volt vignettája. A legutóbbi ellenőrzésnél pedig mindössze 3,2 százalék volt a bliccelők aránya. Az országos átlag négy százalék. Emlékezetes: amikor 2003-ban az M7-es került be a matricarendszerbe, 20 százalékos volt a matrica nélküli kocsik aránya.

Több matrica

Nagy Attila elmondta, hogy az év első négy hónapjában a tervezettnél hét százalékkal több matricát adtak el. Árbevételben nem állnak ilyen jól, de hozzák a tervet. Az eltérést az okozza, hogy nagyon kedvelt a négynapos matrica. Tavaly december 1-jei bevezetésétől április végéig 1,668 millió fogyott, ami 33 százalékkal haladja meg a tervezettet.

A négynapos matrica népszerűségének legnagyobb vesztese a tíznapos, amiből április végéig csak a tervezett mennyiség 65 százaléka fogyott. A 31 napos vignetta 89 százalékon áll. Az évesből azonban szintén a tervezettnél többet (118 százalékot) adtak el. Ebben a szakember szerint az M5-ös sokat segített, hiszen márciusban, áprilisban le szokott csengeni az éves matricák vétele, de ez most kitolódott.