Valér
-2 °C
0 °C

Tízmilliárd körüli viharkárok

2005.08.22. 11:51
A szélsőséges időjárás miatt több milliárd forintnyi kár keletkezett eddig az országban. Csak a biztosítókhoz ötmilliárd forintot meghaladó kárt jelentettek be július közepe óta. Pontos számokat egyetlen biztosító sem tudott mondani, összesítések ugyanis a jelenleg is intenzív esőzések miatt nincsenek. Egy-egy biztosítóhoz több száz bejelentés érkezik naponta, a leggyakoribb az ingatlan- és a gépjárműkár. A belvízvédekezés több mint tízmillióba kerül.
A magyarországi biztosítók többségéhez az átlagos napi kárbejelentés többszöröse érkezett az elmúlt napokban. Mivel jelenleg is folyamatosan érkeznek a bejelentések, és több biztosítónál a múlt heti kárbejelentéseket sem összesítették még, nehéz pontosan megmondani, mekkora kárt okoztak az elmúlt napok, hetek esőzései.

Elönt, elfúj, becsap

A leggyakoribbak a falak beázásai és a tetőszerkezeti károk, de előfordulnak fakidőlésből, villámcsapásból, a pincék eláradásából eredő károk is. Egy átlagos ingatlanban jellemzően néhány tízezer forintostól több százezer forintig terjed a kárérték. A milliós nagyságrendű károk ritkák, az olyan nagyobb értékű épületeke ugyanis, ahol ilyen károk fordulhatnak elő, jellemzően úgy építik meg, hogy annak a szélsőséges időjárás kevésbé ártson.

Komoly károkat okoz a villámlás is: nemcsak közvetlenül a villámcsapás helyén, hanem az indukciós hatás miatt annak több tízméteres körzetében is kiégeti az elektromos berendezéseket. A jégkár is jelentős, nemcsak a redőnyök és az épületek ablakai törnek, hanem több száz autó is károsodott a jégverés miatt.

Naponta ezernél több kárbejelentés

A legnagyobb díjbevételű hazai biztosítóhoz, az Allianz Hungáriához július közepe óta mintegy húszezer kárbejelentés érkezett a viharos időjárás miatt. "A kárbejelentések alapján eddig hárommilliárd környékén vagyunk" - mondta Sipos József kommunikációs igazgató. Minden kárkategóriában - lakossági, mezőgazdasági, egyéb károkban - milliárdos nagyságrendű kárbejelentések vannak, de végleges adatot nem tudnak, hiszen múlt hét közepe óta mindennap több száz bejelentés érkezik hozzájuk.

Zalában nagyon sok gépkocsit vert szét a jég, a biztosító most tárgyal a vele szerződéses kapcsolatban lévő szervizekkel, hogy "jégverésre nagyon gyors javítást nyújtsanak". Emellett megteremtették a fényképes kárrendezés lehetőségét, hogy a lakások legfontosabb kárait nyomban lehessen javítani, és később, a fotó alapján fizetik majd a javítás díjait.

A második legnagyobb díjbevételű biztosítóhoz, a Generali-Providenciához naponta egy-egy régióból három-négyszáz kárbejelentés érkezik - mondta az Indexnek Papp-Váry Borbála kommunikációs vezető. Az átlagos kárértéket figyelembe véve a mostani kárbejelentések több tízmillió forintra rúgnak, bár pontos összesítés még nem készült. A biztosító július végéig 900 millió forintot fizetett ki viharok és esőzések okozta károkra. A Generali-Providencia idén eddig 23 százalékkal több pénzt fizetett ki természeti csapások miatti kártérítésre, mint tavaly; ez az arány az utóbbi hetek időjárása miatt várhatóan még emelkedni fog.

Az Aegon Magyarország kárszakértői idén eddig összesen 30 ezer meteorológiai kárt mértek föl, ezek értéke elérte az egymilliárd forintot. Az Aegon Magyarország ügyfélszolgálatához jelenleg is folyamatosan érkeznek a kárbejelentések. A bejelentések intenzitása és az időjárási előrejelzések alapján még nagyjából tízezer kár kifizetése várható mintegy félmilliárd forint értékben - közölték a biztosító sajtóosztályán. A teljes kárkifizetés a tavalyi másfélmilliárddal szemben idén elérheti a kétmilliárd forintot.

Múlt szerda óta mintegy 250, esőzéssel és villámcsapással kapcsolatos kárt jelentettek be a K&H Általános Biztosító Rt.-nél (korábbi nevén Argosz Biztosítónál) - közölte a vagyoni kártérítéssel foglalkozó Handl Endre. Bár a bejelentések feldolgozása még folyik, az már látható, hogy a kár az elmúlt néhány napban meghaladta a 12 millió forintot, az egy épületre jutó viharkár ugyanis nagyjából ötvenezer forint.

Nincs jelentős mezőgazdasági kár

A földeken jobbára már befejeződtek az aratások, így az esőzések nem okoztak számottevő kárt a mezőgazdaságban - közölte az agrártárca sajtóosztálya. Az FVM-ben eddig nem is készült országos összesítés a mezőgazdaságot sújtó károkról. Mivel a termelőknek az agrárminisztérium megyei hivatalánál kell jelenteniük a károkat, az egyes megyei hivataloknál kérhető tájékoztatás az adott megyében bejelentett mezőgazdasági káresetekről, mondták a minisztériumban.

Az ország mind a kilenc vízügyi igazgatóságán vannak olyan szakaszok, amelyeken belvízvédekezést kellett elrendelni - közölte a vízügyi minisztérium. Tíz szakaszon első-, további kilencen másod- és harmadfokú készültség van, emellett - főként az Alföldön - 24 önkormányzat is elrendelte a belvízvédelmi készültséget. Csaknem 18 ezer hektár került víz alá, ebből 13 ezer hektárnál több a vetés- és szántóterület. Szivattyúval és gravitációs vízelvezetéssel mintegy ötmillió köbméter vizet vezettek el a földekről, a védekezés költségei meghaladták a 11 millió forintot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!