Ágnes
-1 °C
2 °C

Drágább lesz a karácsonyfa

2007.11.30. 07:49
Egy két méterr feletti normand fenyő tízezer forintnál is többe kerülhet, az ezüstfenyő ára 1800 és 5000 forint között lehet méterenként, a luc ára méterenként 800-1500 forint között alakulhat. Jön az import, de már a magyar fákat is viszik külföldre.

A tavalyihoz képest 40-50 százalékkal drágulnak idén a karácsonyfák - mondta lapunknak Szabó Fruzsina, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) elnöke. Leginkább az utóbbi években népszerűvé vált normandfenyőnek nő a termelői ára, az egyesület szerint legkevesebb kétezer forinttal méterenként. Ezt azonban nem mindenki hárítja át egy az egyben a vásárlókra.

A Baumaxban idén először árulnak december elsejétől kezdve saját beszerzésű fenyőket: háromezer forintba kerül majd az 1-1,5 méter közötti és csaknem tízezerbe a két méter feletti, Dániából importált normandok métere. A Magyarországon szintén kedvelt, bár az utóbbi években a piacról egyre inkább kiszoruló ezüst- és lucfenyőből is kevesebb szép fa kerül majd a kereskedőkhöz. Szabó szerint mindkettőből sok az új telepítés, amelyek 4-7 év múlva kerülhetnek piacra.

A luc ára méterenként 800-1500 forint között, az ezüsté 1800-5000 között várható. A kereskedők jó része két méter fölött egyedi árakat állapít meg. A szintén melegtűrő feketefenyő pedig szinte teljesen eltűnt a kínálatból, többek között azért, mert nehezebb díszíteni, emellett pár éve egy gombafertőzés a termőhelyek nagy részén minőségi problémákat okozott.

Nem mindegy kitől

Az árakat az is befolyásolja, hol vásárol az ember: az utcai árusoknál a területhasználati engedélyek drágíthatják a fenyőt, a faiskolákban, kertészetekben, illetve az erdészetekben ez megspórolható. A barkácsáruházak közül a Baumax üzleteiben lehet majd vágott fenyőt kapni, a Praktiker- és a Tesco-áruházak parkolóiban úgyszintén. Az OBI-ban csak konténeres, később kiültethető fenyőket árulnak. Az idén már konténerben nevelt fákat is értékesítenek: ezek ellenállóbbak, míg az olcsóbb fáknál a kitermelt fenyő kerül konténerbe, és a növény gyökérzetének kevesebb ideje van megerősödni.

A Baumaxban ezüst- és szerb lucfenyőt lehet konténerben venni, az ár fajta- és méretfüggő: a 60-80 centis lucot négyezer, az 1,5-1,7 métereset pedig 18 ezer forintért árulják. A műfenyők árai is széles skálán mozognak, az áruházak kínálatában találni asztali, 400-900 forintos akciós terméket éppúgy, mint 30 ezerbe kerülő fát. A nagyobb méretben kapható műfenyők ára átlagosan kétezer forintnál kezdődik. Az áruházak tapasztalata szerint a magyarok továbbra is a hagyományos karácsonyfát kedvelik, de műfenyőből is az élő fára hasonlítókat keresik.

Bár a kereskedők már most készülnek a december 6-10. körül kezdődő szezonra, és egyes nagyobb karácsonyfatelepeken már megkezdték a fák kivágását, több termelő is kivár az értékesítéssel. Magyar Zoltán erdőgazdálkodási csoportvezető szerint a Kisalföldi Erdőgazdaság biztosan így tesz: mindenképpen szeretnének a tavalyi 800 forintos méterárnál többet elérni az általuk árusított lucfenyőkért. Gyenge szezonra számít az a várpalotai termelő is, aki 1500-2000 forintért kínálja 2-5 méteres feketefenyőit november eleje óta az interneten. Véleménye szerint a gyengébb minőségű román és ukrán fenyők négy-öt éve beindult importja nyomja le az árakat. Szabó éppen az ellenkezőjét tapasztalja, szerinte a faiskolákban és árudákban egyre jelentősebb a minőségi ezüst- és normandfenyők iránti román kereslet: főleg az utóbbiból vinnének 20-40 százalékkal többet.