Szilárda
0 °C
6 °C

Kevesen fizetnek bankkártyával

2004.11.23. 16:13
A magyar kereskedők viszonyulnak a legszkeptikusabban a bankkártyás fizetéshez - derül ki egy kutatásból. A hitelkártyás fizetés még új dolognak számít a térségben.
A kártyák számát tekintve Magyarország jól telített piac, a kereskedelmi elfogadóhelyek száma azonban a régió többi országához képest még alacsony - mondta Hajdú Gyula, a MasterCard Europe közép-kelet-európai régiójának marketing igazgatója keddi budapesti, sajtótájékoztatóján, a társaság regionális felmérésének eredményét ismertetve. A kutatás Oroszország, Ukrajna, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Horvátország adatait tartalmazza.

A jegybank adatai szerint a Magyarországon kibocsátott 6,8 millió bankkártyából 2004 júniusában több mint 4 millió MasterCard márkájú volt. A kártyákkal az idei első félévben 35 millió vásárlási műveletet bonyolítottak. Száz tranzakcióból 41 vásárlás volt, ezek a volumenből azonban csak 12 százalékot képviselnek. Az Egyesült Királyságban az utóbbi arány meghaladja az 50 százalékot. A vásárlási műveletek aránya Magyarországon évente 5-6 százalékponttal nő (a régió átlaga 8 százalékpont). "Közép-Kelet-Európa debit régió, vagyis a kártyabirtokosok 90 százaléka betéti kártyával rendelkezik" - mondta az igazgató.

Szkeptikusak

A hitelkártya a régióban még relatíve újdonságnak számít, használata csak a karácsonyi időszakban nő meg. A fogyasztók ilyenkor hajlandóbbak eladósodni, amit mutat, hogy decemberben realizálódik az éves kártyaköltések mintegy 15 százaléka. A régió lakosai a legsűrűbben készpénzfelvételre használják kártyáikat, ezt követi a belföldi vásárlás, majd a mobiltelefon feltöltése.

A kereskedők körében végzett felmérésből kiderült, a magyar kereskedők viszonyulnak a legszkeptikusabban a bankkártyás fizetéshez, s hasonlóan szkeptikusak a magyar pénztárosok is. A POS terminálokat üzemeltető kereskedők többsége - Magyarországon 64 százalék - a bankkártya elfogadását azzal indokolja, hogy ma már kötelező biztosítani ezt a fizetési módot. A régió kereskedőinek nagy része azonban úgy gondolja, ez leginkább a kártyatársaságoknak és az elfogadó bankoknak előnyös, s csak őket követően a kártyabirtokosoknak.

Csak a kereskedők töredéke véli úgy, hogy a kártyás fizetés kevésbé kényelmes és biztonságos a fogyasztók számára, mint a készpénzes, a többségük inkább technikai problémáktól tart. A pénztárosok többsége előnyként értékeli a kártyás fizetés biztonságát és azt, hogy nem kell készpénzzel foglalkozniuk, azonban jobb technikai háttérre vágynak. A kártyaelfogadás a kereskedők szerint előnyös az üzlet számára is, mert így a készpénzkezelési költség csökkenthető, az üzletvitel biztonságosabb és a vásárló többet költ. Hátrányként leginkább a magas jutalékot jelölték meg. Az elfogadók több mint 40 százaléka racionális költségnek vélte a jutalékot, s közel 50 százalékuk tudta, hogy a kereskedői jutalék a tranzakció feldolgozásának és pénzügyi rendezésének költségeit fedezi.