Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem sikerült lenyomniuk a GVH-t a kartellezõ sztrádaépítõknek

2007.08.30. 14:44
A GVH egy korábbi határozatában megállapította, hogy autópálya-építõk egymás között elõzetesen megállapodtak abban, melyik cég melyik autópálya-szakasz kivitelezését szerzi meg. Esetenként abban is megegyeztek, hogy a nyertesek alvállalkozóként vonják be a többieket. A kartellmegállapodásban a kiíró feltételei alapján szóba jöhetõ összes jelentõs vállalat részt vett. Az öt vállalkozásra a GVH által kiszabott bírság teljes összege 7,043 milliárd forint volt. Ezt a jogsértõ vállalkozások befizették, de fellebbeztek. A bíróság a GVH-nak adott igazat.

A Fõvárosi Ítélõtábla szerdán kihirdetett ítéletében helybenhagyta a Fõvárosi Bíróság által 2006-ban hozott határozatot, egyben a felperesek keresetét elutasította. A GVH korábban megállapította, a Nemzeti Autópálya Rt. által 2002 júliusában, illetve augusztusában kiírt közbeszerzési pályázatokon részt vevõ vállalkozások – a Betonút Rt., a Debmút Rt., az Egút Rt., a Hídépítõ Rt. és a Strabag Rt. – versenytörvénybe ütközõ megállapodást kötöttek.

Megegyeztek ki, melyik szakaszt nyeri

A GVH 2003 februárjában hivatalból indított versenyfelügyeleti eljárást annak megállapítására, hogy az NA Rt. által 2002 augusztusában (az M7 balatonszárszói, az M7-M70 Becsehely-Letenye, és az M3 görbeházai szakaszra) kiírt nyílt, elõminõsítéses közbeszerzés során a vállalatok összejátszottak-e. Az eljárást késõbb kiterjesztette a 2002. júliusban kiírt, majd eredménytelennek nyilvánított ugyanezen szakaszokra vonatkozó meghívásos pályázatra is.

A GVH megállapította, hogy a cégek elõzetesen felosztották egymás között, melyik pályázó melyik szakasz kivitelezését szerzi meg. Abban is megegyeztek, hogy a fõvállalkozó melyik vállalkozást fogja alvállalkozóként bevonni az összesen 59,91 kilométeres, bruttó 160 milliárd forintos építkezésbe. A megegyezés fennmaradt a megismételt pályázat alatt is.

Az ilyen típusú kartell az európai uniós gyakorlat szerint is a legsúlyosabban szankcionálandó versenykorlátozások közé tartozik, mivel közvetlenül és alapvetõen torzítja a források hatékony elosztását, és árfelhajtó hatású.

Mindenki benne volt

Az összejátszás piactorzító hatása számottevõ volt, mert abban valamennyi, a kiíró feltételei alapján szóba jöhetõ, jelentõs vállalkozás részt vett. A nem versenykörülmények között kialakult árak több évre kiterjedõen befolyásolhatták a magyarországi autópálya-építéseket. A GVH – követve korábbi határozatait – tekintettel volt arra is, hogy a jogsértés közpénzek felhasználását érintette, így annak hatása fokozottan sértette a társadalmi érdekeket.

A GVH határozata ellen a megbírságolt vállalkozások – a Betonút Rt., a Debmút Rt., az Egút Rt., a Hídépítõ Rt. és a Strabag Rt. – a Fõvárosi Bírósághoz fordultak. A 2006. január 23-án tartott tárgyaláson hozott ítéletében a Fõvárosi Bíróság elutasította az öt útépítõ vállalkozás keresetét.

Rekordbírság

Az érintett cégek a bírság befizetésének felfüggesztésére is nyújtottak be kérelmet a bírósághoz, melyet a Fõvárosi Bíróság 2005. december 8-án elutasított. A kivetett bírságot (Betonút Rt. - 2 212 000 000 Ft, Debmút Rt. - 496 000 000 Ft, Egút Rt. - 496 000 000 Ft, Hídépítõ Rt. - 1 371 000 000 Ft, Strabag Rt. - 2 468 000 000 Ft) a cégek 2005 decemberében, illetve 2006 januárjában befizették. Az ítélet ellen valamennyi érintett vállalkozás fellebbezést nyújtott be.

A Fõvárosi Ítélõtábla 2007. augusztus 29-én helybenhagyta a Fõvárosi Bíróság ítéletét és elutasította a felperesek keresetét. Az ítéletben kiemelte, hogy a GVH határozatában megjelölt iratok egyértelmûen alátámasztják a jogsértést, és alaptalan a vállalkozások hivatkozása, hogy ezen iratoknak és a vállalkozások magatartásának más, a jogsértésen túlmenõ, ésszerû magyarázata van.

A Fõvárosi Ítélõtábla jogerõs ítéletének a GVH szerint több szempontból is rendkívüli jelentõsége van. Egyrészt életbe lép a közbeszerzésekrõl szóló törvényben található rendelkezés, amely szerint az ajánlatkérõ az ajánlati felhívásban elõírhatja, hogy az eljárásban nem lehetnek ajánlattevõk vagy a közbeszerzés értékének tíz százalékát meghaladó mértékben igénybe venni kívánt alvállalkozók az ítélet tárgyát képezõ jogsértésben érintett vállalkozások. Másrészt nagyobb esélye van a pályázatot kiíró állami tulajdonú vállalatnak - az általa esetlegesen indított kártérítés perben - a kartell magatartásból eredõ kár megtéríttetésére.