Bernát, Felícia
EUR 384,99 Ft
USD 364,03 Ft
8 °C
30 °C

Megvan az első bűnbánó kartelező

2004.12.16. 17:45
Első ízben került a versenytanács elé olyan ügy, amelyben a kartelező cégek egyikének bejelentése nyomán indult az eljárás. A Construm Építőipari Kft. és a Royal Bau Rt. egy VI. kerületi közbeszerzési pályázaton indultak szövetségben, ám a későbbi viták miatt a Royal Bau a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult. A cég az úgynevezett engedékenységi politika miatt nem kapott büntetést, míg a Construmnak 16,5 millió forintot kell fizetnie.
A GVH a nyáron hirdette meg a lényegében teljes amnesztiát azon cégeknek, akik október 1-ig feltárják a hivatal előtt kartelezésüket. Az engedékenységi politika - melynek keretében egyébként is enyhébb büntetésre számíthatnak a versenyellenes tevékenységet feltáró, vagy a már megindult eljárásban aktívan közreműködő cégek - csütörtökön eredményezett első ízben versenytanácsi határozatot.

Karteleztek, összevesztek

A Construm Építőipari Kft. és a Royal Bau Rt. még 2002-ben kötött megállapodást egy a VI. kerületi közbeszerzési eljáráson, melynek tárgya egy 22 lakásos társasház építése volt. Tóth Tihamér, az Versenytanács elnöke az Indexnek elmondta: a cégek - annak tudatában, hogy a pályázaton induló másik két vetélytársuk várhatóan nem tud versenyképes ajánlatot beadni -, abban állapodtak meg, hogy a Construm teszi a győztes ajánlatot, de később visszavonja azt, hagyva, hogy a Royal Bau nyerjen, majd közösen építkeznek.

A megállapodást később közjegyzői okiratba is foglalták, majd kiterjesztették, további önkormányzati tenderekre. A Royal Bau azonban úgy ítélte meg, hogy a Construm felrúgta a megállapodást, így pert indított, valamint a büntetlenségre apellálva a GVH-hoz is bejelentést tett.

A bűnbánó megúszta a bírságot

A Versenytanács az összefogás miatt 16,5 millió forint bírságot szabott ki a Construma Kft-re. Az eljárás során nem vizsgálták azt, hogy a két cég közötti kiterjesztett megállapodás alapján további hány közbeszerzésen valósult meg kartelezés, a büntetés egyetlen beruházáshoz kapcsolódik. Amennyiben az eljárás hivatalból indul, a Royal Bau is hasonló összegű bírságot kapott volna.

Az engedékenység egyelőre kevéssé ismert a hazai cégek előtt, pedig mint Szolnoky Péter, a kartellcsoport vezetője az Indexnek korábban elmondta, vannak olyan vállalkozások, amelyek egy korábban létrejött kartellben immár kényelmetlenül érzik magukat, és szívesen kiszállnának, ha ezt kockázatmentesen megtehetnék. Hollandiában több mint négyszáz, közbeszerzésekhez kapcsolódó kartellt tárt már fel az engedékenységi politikának köszönhetően az ottani versenyhivatal, Magyarországon egyelőre tíz alatt van az eddig érkezett bejelentések száma, a Royal Bau az első, "önfeljelentés" alapján indult és befejezett ügy volt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek