Rajtaütöttek a kartellgyanús biztosítókon és kereskedőkön

2005.06.21. 12:55
Helyszíni szemlével indult versenyfelügyeleti eljárás hétfőn a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége, az Allianz és a Generali-Providencia biztosítók, valamint Opel-, Peugeot- és Porsche-kereskedő cégek ellen. A versenyhivatal szerint összejátszásukkal 2002 óta sértik a versenytörvényt.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) június 20-án előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle végrehajtásával versenyfelügyeleti eljárást indított a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége, az Allianz Hungária Biztosító Rt., a Generali-Providencia Biztosító Rt., a Magyar Opelkereskedők Bróker Kft., a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft. és a Porsche Biztosítási Alkusz Kft. ellen - közölte kedden a GVH.

Az eljárást azért indították meg, mert információik szerint alapos gyanú merült fel arra, hogy a vállalkozások egymáshoz kapcsolódó gazdasági tevékenységükkel a gazdasági versenyt korlátozták vagy torzították. Ha ez a feltételezés helyes, az eljárás alá vont vállalkozások megsértették a versenytörvény egyes rendelkezéseit.

Megállapodtak az óradíjakról

A versenyhivatal szerint a biztosítók és járműkereskedők a 2002-2005 közötti időszakban évente egyeztetéseket folytattak, és megállapodtak a gépjármű biztosításokhoz köthető rezsióradíjakról. Ennek kapcsán merült fel a versenykorlátozó összejátszások valószínűsíthetősége, és a jogsértés gyanúja.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása természetesen nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul - hívja fel a figyelmet a GVH.

Még több érintett

A Gazdasági Versenyhivatal birtokában lévő bizonyítékok alapján nem kizárt, hogy más vállalkozások is érintettek az ügyben. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban két alkalommal hosszabbítható, az ügy bonyolultságától függően.  • Hírek
  • Hírek