Kartellgyanú a pénzváltóknál

2005.07.21. 16:03
Tíz pénzváltó cégre csapott le a Versenyhivatal kartellcsoportja, a rajtaütésszerűen kezdett vizsgálatot megalapozó információik szerint ugyanis összehangolták valutaárfolyamaikat. Az érintett cégek egyike egy vállalkozáscsoport, mely egymaga a piac 35-40 százalékát uralja.
Rajtaütéssel kezdett vizsgálatot kartellgyanú miatt a Gazdasági Versenyhivatal a hazai pénzváltó piac legnagyobb cégcsoportja és négy másik vállalkozás irodáiban. A GVH közleménye szerint a rendelkezésökre álló információk alapján feltételezhető, hogy az eljárás alá vont vállalkozások naponta egymás között egyeztetik a valutavásárlási és eladási árfolyamokat. Ezt követően a vállalkozások által működtetett valutaváltók területenként egységesen alkalmazzák az egyeztetett árfolyamokat.

A kartellgyanú alapján vizsgált cégek: az Exclusive Change, az Exclusive Best Change, az Exclusive West Change, az Exclusive Pannon Change, az Exclusive Special Change, az Exclusive Extreme Change Kft-k., az AND NOW Kft., a Corner-Trade Kft. Northline Kft. és a Good Change Kft..

Teljesen alaptalannak minősítette a GVH információit Madarász Gyula, a hazai pénzváltó piac vezető vállalkozáscsoportja, az Exclusive csoport vezetője. A vizsgálatba bevont 10 cég közül hat e lánc tagja, de mint Madarász Gyula hangsúlyozta, még ezen, az összesen közel 160 pénzváltót működtető - és ezzel saját becslése szerint a piac 35-40 százalékát bíró -csoportban sem hangolják össze az árakat, az egyes irodák naponta összesen több mint 80 különböző árfolyammal dolgoznak. Üzletileg sem éri meg ugyanis - hangsúlyozta Madarász - ha a különböző forgalmú, más közönségre építő irodákban azonos árfolyamokkal dolgoznak.

Az ügyvezető szerint bár a GVH lefoglalta több számítógépük adatbázisát és vizsgálják faxaikat is, ezek pont gyanú alaptalanságát bizonyítják majd.  • Tippek
  • Árfolyam