Szabina
2 °C
15 °C

32 milliárd forintot követelnek a kartellező autópálya-cégektől

2008.03.20. 07:55
Több mint 11 milliárd forintot követel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Strabag Építő Zrt.-től a ma kezdődő jogvitában a Fővárosi Bíróságon. Az ügy egyike a kartellezés miatt indított első kártérítési pereknek.

Mint emlékezetes, a Gazdasági Versenyhivatal 2004-ben hétmilliárd forint bírságra kötelezte az autópálya-kartell tagjait. Határozatát a cégek megtámadták a bíróságon. A versenyhatóság döntését azonban a Fővárosi Bíróság, majd az ítélőtábla is megerősítette.

A jogerős ítélet alapján - a GVH által vizsgált három tender nyomán - lépett fel külön-külön a cégek ellen kártérítési igénnyel a NIF. Így az egyik ominózus pályázat kapcsán a Strabagot, a másik vonatkozásában az Egútat és a Debmútat, a harmadik esetben pedig a Hídépítő és a Betonút társaságot perli. Számításai alapján a cégek összesen 32 milliárd forint kárt okoztak, ennek megfizetését követeli a vállalkozásoktól a versenyhivatal által kiszabott bírságok arányában.

A kártérítési perekben négy feltételt vizsgálnak a bíróságok: a jogellenes magatartást, a kárt, a kettő közti okozati összefüggést és a felróhatóságot. A versenytörvény annyiban könnyíti meg a károsultak dolgát, hogy a jogellenességet nem kell vizsgálni, ha azt jogerős GVH-határozat mondja ki. Így a NIF-nek a kartellmagatartást elvileg nem kell bizonyítani.

Ám a jogerősség ellenére a cégek és a GVH közötti per nem zárult le teljesen, és ez kihat a kártérítési perekre. A vállalkozások ugyanis az ítélet felülvizsgálatát kérték a Legfelsőbb Bíróságtól. Ezért - figyelemmel az ügy volumenére is - a NIF által indított jogvitákban várhatóan nem mélyülnek el az eljáró bíróságok, amíg meg nem születik az LB döntése. Így tett a Heves Megyei Bíróság, amely előtt a NIF kontra Egút és Debmút zajlik: az első tárgyaláson felfüggesztette a pert az LB-határozat meghozataláig.

Lesz egy további, mégpedig a Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett kartellezés miatti kártérítési per is. A főváros a 2001-2002-es közbeszerzési pályázati összejátszások kapcsán 600 millió forintra megbírságolt vállalkozások ellen nyújtott be keresetet. A tárgyalást meg nem tűzték ki. Ezekben az ügyekben a versenyhivatal amicus curieként, a bíróság barátjaként támogathatja az ítélkező fórum munkáját, illetve a felpereseket.