Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

32 milliárd forintot követelnek a kartellező autópálya-cégektől

2008.03.20. 07:55
Több mint 11 milliárd forintot követel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Strabag Építő Zrt.-től a ma kezdődő jogvitában a Fővárosi Bíróságon. Az ügy egyike a kartellezés miatt indított első kártérítési pereknek.

Mint emlékezetes, a Gazdasági Versenyhivatal 2004-ben hétmilliárd forint bírságra kötelezte az autópálya-kartell tagjait. Határozatát a cégek megtámadták a bíróságon. A versenyhatóság döntését azonban a Fővárosi Bíróság, majd az ítélőtábla is megerősítette.

A jogerős ítélet alapján - a GVH által vizsgált három tender nyomán - lépett fel külön-külön a cégek ellen kártérítési igénnyel a NIF. Így az egyik ominózus pályázat kapcsán a Strabagot, a másik vonatkozásában az Egútat és a Debmútat, a harmadik esetben pedig a Hídépítő és a Betonút társaságot perli. Számításai alapján a cégek összesen 32 milliárd forint kárt okoztak, ennek megfizetését követeli a vállalkozásoktól a versenyhivatal által kiszabott bírságok arányában.

A kártérítési perekben négy feltételt vizsgálnak a bíróságok: a jogellenes magatartást, a kárt, a kettő közti okozati összefüggést és a felróhatóságot. A versenytörvény annyiban könnyíti meg a károsultak dolgát, hogy a jogellenességet nem kell vizsgálni, ha azt jogerős GVH-határozat mondja ki. Így a NIF-nek a kartellmagatartást elvileg nem kell bizonyítani.

Ám a jogerősség ellenére a cégek és a GVH közötti per nem zárult le teljesen, és ez kihat a kártérítési perekre. A vállalkozások ugyanis az ítélet felülvizsgálatát kérték a Legfelsőbb Bíróságtól. Ezért - figyelemmel az ügy volumenére is - a NIF által indított jogvitákban várhatóan nem mélyülnek el az eljáró bíróságok, amíg meg nem születik az LB döntése. Így tett a Heves Megyei Bíróság, amely előtt a NIF kontra Egút és Debmút zajlik: az első tárgyaláson felfüggesztette a pert az LB-határozat meghozataláig.

Lesz egy további, mégpedig a Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett kartellezés miatti kártérítési per is. A főváros a 2001-2002-es közbeszerzési pályázati összejátszások kapcsán 600 millió forintra megbírságolt vállalkozások ellen nyújtott be keresetet. A tárgyalást meg nem tűzték ki. Ezekben az ügyekben a versenyhivatal amicus curieként, a bíróság barátjaként támogathatja az ítélkező fórum munkáját, illetve a felpereseket.