Ervin
14 °C
22 °C

Pentito cégeket keresnek

2004.06.09. 16:04
További, szinte már amnesztia jellegű büntetés enyhítést helyezett kilátásba a Gazdasági Versenyhivatal a kartell ügyeket feltáró, vagy a már megindult eljárásokban a felderítésben tevékenyen közreműködő vállalkozások számára. A külön enyhítésre október 1-ig van lehetőség bejelentkezni.
Eddig három vállalkozás tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal előtt azt, hogy versenytársaival kartellbe tömörült - mondta el az Indexnek Szolnoki Péter, a GVH kartellcsoportjának vezetője. A GVH a kvázi nyomozást végző egység munkájának könnyítésére, illetve a piac tisztulása érdekében az uniós gyakorlatot követve január elsejével tette lehetővé azt, hogy a cégek büntetésük teljes vagy nagy mértékű enyhítése fejében önként tárhatják fel kartellben való részvételük tényét, illetve annak bizonyítékait. Június 9-től az enyhítés mértékét átmenetileg még feljebb emelik.

Nem kell új bizonyíték, elég a beismerés

A hivatalos nevén a "kartellek feltárását segítő engedékenységi politika" meghirdetésekor a büntetés teljes elengedésére csak az a vállalkozás számíthatott, mely egy a GVH által nem ismert kartellre vonatkozóan adott bizonyítékokat (még az előzetes vizsgálatok előtt), és a büntetés maximum felét engedték el annak, aki ezen túl menően új bizonyítékot tárt fel. Ez utóbbira még nem volt példa, de mint Szolnoky Péter fogalmazott, ha már megindítanak egy eljárást, akkor jellemzően rendelkeznek annyi bizonyítékkal, hogy nehéz ténylegesen új és releváns információt feltárni. Az újabb enyhítés októberig azt jelenti, hogy az átmeneti időszakban új bizonyíték feltárása esetén az eddigi 30-50 helyett 70-90 százalékos enyhítésre is van lehetőség, illetve akkor is 30-50 százalékos enyhítést kaphat egy vállalkozás, ha a már megindult eljárásban új bizonyítékot akár nem is szolgáltat, de elismeri a vizsgált jogsértést.

Bűnbánókra számítanak

"A GVH-nak jelen, átmeneti módosítással egyrészt az a célja, hogy felhívja a vállalkozásokat arra, hogy vizsgálják felül piaci magatartásukat, illetve a múltban elkövetett törvénysértő megállapodásaikat, összehangolt magatartásaikat a versenyhivatal előtt tárják fel és ily módon "tiszta lappal" kezdjék meg, illetve folytassák az EU közös piacán gazdasági tevékenységüket. Másrészt ezzel a GVH azt is el kívánja érni, hogy a gazdaság minden érintett szegmense megtisztuljon a versenytörvényt sértő megállapodásoktól" - áll a hivatal tegnapi közleményében. Szolnoky Péter szerint vannak olyan vállalkozások, amelyek egy korábban létrejött kartellben immár kényelmetlenül érzik magukat, és szívesen kiszállnának, ha ezt kockázatmentesen megtehetnék.