Szilárda
-4 °C
3 °C

A kartellezők hallgatnak

2004.09.13. 07:57
Szeptember végéig még kedvezőbben bírálja el a hivatal a május elseje előtt létrejött titkos megállapodások résztvevőit. Nem kis financiális előnnyel járhat, ha a kartellből kilépni kívánó cég él a GVH engedékenységi politikájának előnyeivel, és feltárja a titkos megállaodást.
Várhatóan az ősszel kerül a GVH versenytanácsához a tizenhat céget érintő, két nagyszabású építőipari kartellügy vizsgálati anyaga - közölte a Világgazdaság érdeklődésére Szolnoky Péter, a versenyhivatal kartellcsoportjának vezetője. A tavasszal indult eljárások alapja az a gyanú, hogy a vállalkozások különböző módokon felosztották egymás között a piacot. Szolnoky Péter tájékoztatása szerint sok projektet fog össze és számos dokumentumot tartalmaz a vizsgálati anyag. Ugyancsak tekintélyes iratmennyiséggel versenytanácsi tárgyalás előtt áll az egy éve kezdődött malomipari kartellügy. A 2002-es piaci mozgásokat figyelve támadt gyanú a versenyhatóságban bizonyos "malmos" ár- és kvótaegyeztetésekre.

Nem tudható, hogy az ügyekben miképpen dönt majd a versenytanács. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján azonban feltételezhető, hogy a GVH nem habozik akár milliárdos nagyságrendű bírságot kiszabni, ha valóban súlyos versenykorlátozással találkozik, és a titkos megállapodás résztvevői jelentős gazdasági befolyással bíró cégek.

Tiszta lappal

A szakemberek számára elgondolkoztató, hogy az autópályaügyben kirótt büntetés sem irányította rá igazán a figyelmet arra: nem kis financiális előnnyel járhat, amennyiben a kartellből kilépni kívánó cég él a hivatal úgynevezett engedékenységi politikájának előnyeivel, a feltárás elősegítése fejében nyújtott részleges vagy teljes bírságelengedéssel.

Szeptember végéig még kedvezőbben bírálja el a hivatal a május elseje előtt létrejött titkos megállapodások résztvevőit avégett, hogy minél több jogsértő lépjen a törvényes útra és folytassa - úgymond - tiszta lappal tevékenységét az uniós piacon. Ám, mint azt Szolnoky Péter elmondta: legfeljebb óvatos érdeklődést tapasztalnak, ügydömpinget legalábbis nem okozott az enyhébb elbírálás lehetősége. Ennek több oka lehet. A szakemberek szerint visszatartó hatású például, hogy a közbeszerzési törvény értelmében a kiíró kizárhatja a pályázatból a kartellezés miatt jogerősen elmarasztalt céget. Jóllehet ez pusztán lehetőség, de a pályáztatók gyakorta érvényesítik. Így inkább hallgatnak a cégek. (Más kérdés, hogy a kartelleket azért "súgások" nélkül is felderítik előbb-utóbb.)

A GVH nem hosszabbítja meg az elbírálási kedvezmény határidejét. Októbertől visszaáll az eredeti rend, amely egyébként szintén elég nagy mozgásteret kínál a hibát belátó, feltáró szándékú cégeknek. A hivatalnak nem is célja, hogy az Európai Bizottság gyakorlatánál megértőbb engedékenységi politikát folytasson tartósan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!