Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Körülményes kártyás vásárlások

2004.09.20. 07:54
Több bankkártyát is elfogadó kereskedőnél a kártyaszámot is kérik a szokásosnak tekinthető PIN-kód és aláírás mellett. Az érintettek tájékoztatása szerint a jelenségnek pusztán technikai okai vannak, és teljesen törvényesnek tekinthető: ezzel együtt nyilvánvalónak tűnik, hogy kissé körülményesebbé teszi a kártyás fizetést.
Egyes bankkártyát is elfogadó kereskedők a bankkártya számát is rögzítik a vásárlás során, ami kissé szokatlannak tűnik annak tükrében, hogy a legtöbb helyen a PIN-kód és az ügyfél aláírása is elegendő a tranzakció lebonyolításához. A jelenségnek - tudtuk meg az érintettektől - azon túl, hogy kissé meghosszabbítja a fizetés folyamatát, különösebb jelentősége nincs: azok az elfogadóhelyek kérik csak a kártyaszám utolsó négy karakterét, ahol a pénztárgép és a POS-terminál nincs közvetlen összeköttetésben.

Egyes esetekben a személyi igazolványt vagy az útlevelet is elkérhetik, de csak akkor, ha az ügyfél feltűnően nagy összegű vásárlást kíván lebonyolítani, vagy a kereskedőnél a megelőző időszakban több, kárt okozó visszaélés is történt. Ha a kereskedő pedig valamiért arra gyanakszik, hogy az éppen vásárló ügyfél visszaélést követ el, akkor kapcsolatba lép a kártyát kibocsátó hitelintézettel is.

Több kártya, több elfogadóhely

Az elfogadóhelyek ezzel együtt nem jogosultak mindenre a kártyabirtokossal szemben, így például tilos személyi okmányt - igazolványt, útlevelet - lefénymásolni, vagy akár annak számát rögzíteni is. (Kivételt a bankfiókban történő kártyás készpénzfelvétel jelent ez alól, ám ez egyrészt nem vásárlási tranzakció, másrészt a sűrűsödő ATM-hálózat miatt viszonylag ritkán fordul elő.)

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a Visa és MasterCard kártyákat elfogadó üzletek száma 10 százalékkal növekedett az elmúlt év során, és a forgalom is érezhetően növekedett, bár a bankkártyahasználaton belül még mindig a bankjegykiadó automaták a meghatározók.

A jegybank közlése szerint 2003-ban 428,1 milliárd forintot tett ki a kártyás fizetési forgalom, amely 35 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ez összesen 53,2 millió műveletet jelentett, míg 2002-ben nem egészen 40 milliót regisztráltak. (Az egy tranzakcióra jutó átlagos tranzakciós érték valamivel több mint nyolcezer forintot tett ki, amely alig tér el az egy évvel korábbitól.) A kártyahasználat évenkénti - átlagos - gyakorisága valamivel kevesebb mint 7-ről 8,5 fölé emelkedett 2003-ban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!