Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Körülményes kártyás vásárlások

2004.09.20. 07:54
Több bankkártyát is elfogadó kereskedőnél a kártyaszámot is kérik a szokásosnak tekinthető PIN-kód és aláírás mellett. Az érintettek tájékoztatása szerint a jelenségnek pusztán technikai okai vannak, és teljesen törvényesnek tekinthető: ezzel együtt nyilvánvalónak tűnik, hogy kissé körülményesebbé teszi a kártyás fizetést.
Egyes bankkártyát is elfogadó kereskedők a bankkártya számát is rögzítik a vásárlás során, ami kissé szokatlannak tűnik annak tükrében, hogy a legtöbb helyen a PIN-kód és az ügyfél aláírása is elegendő a tranzakció lebonyolításához. A jelenségnek - tudtuk meg az érintettektől - azon túl, hogy kissé meghosszabbítja a fizetés folyamatát, különösebb jelentősége nincs: azok az elfogadóhelyek kérik csak a kártyaszám utolsó négy karakterét, ahol a pénztárgép és a POS-terminál nincs közvetlen összeköttetésben.

Egyes esetekben a személyi igazolványt vagy az útlevelet is elkérhetik, de csak akkor, ha az ügyfél feltűnően nagy összegű vásárlást kíván lebonyolítani, vagy a kereskedőnél a megelőző időszakban több, kárt okozó visszaélés is történt. Ha a kereskedő pedig valamiért arra gyanakszik, hogy az éppen vásárló ügyfél visszaélést követ el, akkor kapcsolatba lép a kártyát kibocsátó hitelintézettel is.

Több kártya, több elfogadóhely

Az elfogadóhelyek ezzel együtt nem jogosultak mindenre a kártyabirtokossal szemben, így például tilos személyi okmányt - igazolványt, útlevelet - lefénymásolni, vagy akár annak számát rögzíteni is. (Kivételt a bankfiókban történő kártyás készpénzfelvétel jelent ez alól, ám ez egyrészt nem vásárlási tranzakció, másrészt a sűrűsödő ATM-hálózat miatt viszonylag ritkán fordul elő.)

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a Visa és MasterCard kártyákat elfogadó üzletek száma 10 százalékkal növekedett az elmúlt év során, és a forgalom is érezhetően növekedett, bár a bankkártyahasználaton belül még mindig a bankjegykiadó automaták a meghatározók.

A jegybank közlése szerint 2003-ban 428,1 milliárd forintot tett ki a kártyás fizetési forgalom, amely 35 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ez összesen 53,2 millió műveletet jelentett, míg 2002-ben nem egészen 40 milliót regisztráltak. (Az egy tranzakcióra jutó átlagos tranzakciós érték valamivel több mint nyolcezer forintot tett ki, amely alig tér el az egy évvel korábbitól.) A kártyahasználat évenkénti - átlagos - gyakorisága valamivel kevesebb mint 7-ről 8,5 fölé emelkedett 2003-ban.