Jenő
-2 °C
6 °C

Tétlenségre ítélt bankkártyák

2004.07.29. 08:24
Hiába emelkedik a bankkártyák és az elfogadóhelyek száma is minden évben, sok üzlet "elfelejti" vagy nem akarja megkönnyíteni ügyfelei dolgát.
Az elmúlt év végén az MNB adatai szerint 6,235 millió darab bankkártya volt forgalomban, amelyekkel tulajdonosaik összesen 428,192 milliárd forintot költöttek kereskedelmi egységekben. Ez 24 százalékos növekedés az előző esztendőhöz képest, ami azt mutatja, hogy a lakosság kezdi megszeretni a kártyás vásárlást... Pontosabban szeretné. Mert ugyan valóban bővül az elfogadóhelyek száma (2003 végén 24 395 darab POS-terminál állt szolgálatban), ám számos esetben - a vásárló nem kis bosszúságára - továbbra sem lehet bankkártyával fizetni. A Napi Gazdaság néhány olyan helyet térképezett fel, ahol érthetetlen módon a mai napig nem használatosak a bankkártyák - és nem elsősorban a kisboltokra fókuszáltak.

McDonald's: ezer forintos menűk készpénzzel

Ami nyugati - immár jelképes - határainkon kívül elképzelhetetlen: a McDonald's üzletekben mind a mai napig sajnálkozva tárják szét kezüket az eladók, ha Big Macünket és almás táskánkat plasztikkal szeretnénk fizetni. Igaz ugyan, hogy alapvetően kis összegű tételekről beszélünk, ám egy szendvics, egy krumpli és egy üdítő ára már közelíti az 1000 forintot, ami mellett vélhetően nem okozna komolyabb gondot az árrés bizonyos százalékáról lemondani az ügyfél kényelméért. (Kis adalék: az üzletek kivétel nélkül felszereltek kártyaolvasóval, hiszen a Smart-pontjainkat azok segítségével írják jóvá.)

Utazás előtt

Nemcsak az étkezés, a nyaralás is okozhat ilyen meglepetéseket. Betérve például a Neckermann Pólus Centerben lévő irodájába, kiderül: útjainkat a nagyhírű cég egységében nem tudjuk bankkártyával fizetni, noha több tízezer forintnál kezdődnek az árak. Az ok ismeretlen, főleg, hogy az irodai alkalmazott közli velünk: a cég Szent István körúti főirodájában van kártyás elfogadás. Mentő megoldásként azért megegyezünk: a költséges készpénzfelvétel helyett három napon belül banki átutalással fizethetjük utunkat. Kártyával azért könnyebb lett volna...

Koncertiroda: közel az ATM

Ha az utazás nehézkes, nézzünk új szórakozás után. Irány az Andrássy út, a Ticket Express iroda. A kulturális programkínálat bámulatos, ám a poszterek mellett fő helyen ott a kiírás: a bankkártyával nem fizethetünk az esetenként több ezer forintos koncert-, illetve színházjegyért. Persze az ügyfél, ha igazán érdekli az adott esemény, bizonyosan elzarándokol a környező bankok valamelyikének készpénzkiadó automatájához - vélekedhetnek a jutalékukat féltő jegyirodák.

Ha parkol, váltson

Mikor kissé bosszúsan visszatérünk autónkhoz, kis kék zacskó fogad. A parkolóőrök könyörtelenek. Megpróbálhatnánk az automatánál leróni a büntetést - ehhez viszont két zsák aprópénzre van szükség. Akkor inkább irány a Centrum Parkoló ügyfélszolgálati irodája. Már-már felháborodottan néznek ránk, amikor arról érdeklődünk, lehet-e a büntetést kártyával fizetni. A szolgáltatásról tudjuk, nem kis profitot hoz a cégnek, az a pénz pedig, amit az önkormányzatoknak fizetnek, egy múlt heti hír szerint arra fordítódik, hogy újabb területeken építsék ki a parkolóautomata-hálózatot... A dühöngő autóst újabb csapás éri: az óránként több száz forintba kerülő, ám őrzés nélküli parkolóhelyen egy másik autó "megnyomta". Irány a márkaszerviz: a javítást szó nélkül vállaló Citroën Nagynál a fizetéskor derül ki: bár a javítás több mint 50 ezer forint, az ellenértéket készpénzben kérik. Van automata a közelben, megvárjuk - mondják a fizetőpultnál az ügyfél idegeinek megnyugtatására. Az autóértékesítésen persze általában egyszámjegyű jutalék van - a finanszírozótól és a biztosítótól kapott extrapénzt persze nem számítva -, ezért ebből nehéz lenne kifizetni a kártyaelfogadás után a hálózatüzemeltető banknak fizetendő jutalékot - gondolhatnánk. Ám egy új autó több milliós árát általában a kártyalimitek miatt nem lehet banki plasztikkal fizetni. A szervizen, az alkatrészeken és a kiegészítőkön ugyanakkor igen jelentős a szervizek haszonkulcsa.

Sokan örömmel fedezték fel, hogy egy jó ideje immár a postákon is van mód a bankkártyák használatára. Azzal azonban még mindig kevesen vannak tisztában, hogy csekkjeink befizetésekor a számlák egyenértékének plasztikkal történő kiegyenlítése készpénzfelvételnek minősül, ráadásul a bankok még az ATM-es pénzfelvételnél is drágábban mérik az ilyen tranzakciókat. Ezen a tényen az sem sokat szépít, hogy a Magyar Posta július 1. és augusztus 31. között a háromszor bankkártyát használó ügyfelek között egy Skoda Fabiát és több egyéb nyereményt sorsol ki. A posta hozzáállása érthető: ő csak közvetítő, márpedig a kártyás fizetés esetén a POS használójának kell fizetnie a kártyás forgalom után. Az viszont kérdés, hogy az integrált postai hálózat elterjedése után - amikor minden egyes csekket másodperceken keresztül regisztrál a rendszer - nem volna-e mód arra, hogy ezt a költséget valamiképp továbbhárítsák a csekkek kibocsátóira.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?