Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Most tényleg kiürült az államkassza

2003.07.22. 15:21
Teljesen kiürült az állami készpénzszámla július 9-én. Az államkassza kiürülését Máté Dániel, a pénzügyminisztérium szóvivője elismerte a Hír tv-ben. Később elmondta, hogy ez nem jelent fizetésképtelenséget, csak egy nagyobb összeg a vártnál később érkezett az állam számlájára.
Tizenkét nappal ezelőtt a szó szoros értelmében egy fillér sem volt az államkassza számláján. Ezt a Hír tv közölte, miután Máté Dániel, a pénzügyminisztérium szóvivője megerősítette a televíziócsatorna információit.

Nem jött meg egy nagyobb összeg

Az ország zsirórendszere július 9-én reggel egy negyedórás időtartamra le is állt. Ezt a pénzügyminisztériumi szóvivő a Hír Tv-nek kedden azzal indokolta, hogy az államháztartási hivatalnál vezetett állami készpénzszámla (KESZ) rövid időre teljesen kiürült. A pénzhiányt Máté Dániel a televízónak azt mondta, hogy az átlagosan 270 milliárd forint egyenleggel bíró számlára egy hatvanmilliárdos tétel egynapos késéssel érkezett be.

Máté Dániel a PM szóvivője a szerdai Magyar Nemzetben már úgy fogalmazott, hogy július 9-én az állami kifizetések egy része nem az első, hanem a második kifizetési körben teljesült, miközben a zsirórendszer működött. Mindez azonban nem jelent fizetésképtelenséget, az állam ugyanis a délelőtt folyamán teljesítette fizetési kötelezettségeit - tette hozzá. A szóvivő elmondta: nem hatvanmilliárd, hanem egy nagyobb összeg nem érkezett meg az állam számlájára. Az államot semmilyen kár nem érte, és estére nyolcvanmilliárd forint volt az állami számlán.

Ilyen még nem volt

A politikusok gyakran és előszeretettel beszélnek üres vagy kiürülő államkasszáról. Legutóbb a tavalyi választások után hangoztatták a szocialisták, hogy üres államkasszát vettek át a Fidesztől (igaz, ősszel a jobboldali politikusok a szemükre is vetették, hogy mintegy háromszázmilliárd forintot osztottak szét).

Arra azonban, hogy az állami pénzt kezelő készpénzszámla valóban kiürüljön, vagyis annak egyenlege (ha csak átmenetileg is) nulla legyen, a rendszerváltás óta még nem volt példa. Vagy ha történt is ilyen, az nem került nyilvánosságra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!