Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Vegyen kastélyt egymillióért!

2005.06.24. 12:35
Romantikus, régimódi hangulatú kivagyiságnak tűnhet, holott üzletileg is virágzó befektetés lehet a kastélyok vásárlása. A Felvidéken pillanatnyilag 80 kastély vár új gazdára, Erdélyben a piac még csak most kezd éledezni, így ott kifejezetten olcsón lehet venni felújításra váró úri lakokat, kúriákat, udvarházakat. A befektetett milliók rövid távon is szép haszonnal kecsegtetnek.
Szlovákiában az 1990-es évek elején kezdődött meg az egykori arisztokrácia ingatlanjainak visszaadása az eredeti tulajdonosok vagy örököseik számára. A kastélyok többsége ennek ellenére állami vagy önkormányzati tulajdonban maradt, és jobbára szociális funkciót töltött.

Mivel a közszférában nem volt elég pénz a legalább állagmegóvás szintű ingatlankezelésre, a kilencvenes évek közepétől megkezdték a kastélyok magántulajdonba adását. A már magántulajdonban lévő kastélyok jellemzően idegenforgalmi célokat szolgálnak, illetve minimális részükben magán oktatási intézmények kaptak helyet.

Bérlet 2104-ig hatnyolcvanért

A Felvidéken - Szlovákia magyarlakta területein - jelenleg 260 kastély, kúria vagy várjellegű ingatlan található, amelyből a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal összesítése szerint körülbelül 80 vár értékesítésre - mondta Baculák Alica, az Arex fm Ingatlanhasznosító Kft. szakértője. A 80 ingatlan körülbelül egyharmadának nemcsak a tulajdonjoga szerezhető meg, hanem a hosszú távú bérleti joga is. Ilyen hosszú távú, 99 évre szóló bérleti jog akár már egy szlovák koronáért, vagyis 6,8 forintért is kapható, igaz, ehhez általában több millió koronás felújítási kötelezettség is társul.

Az árak igen széles skálán mozognak, nem beszélhetünk homogén piacról, ahol négyzetméterre vetített átlagárakban lenne érdemes gondolkodni. Minden esetben az adott kastély műszaki állapota, beruházás igénye, a kapcsolódó telekméret, az infrastruktúra és a környék adottságai határozzák meg együttesen az árat.

Telekáron is vehető kastély

Nem egy olyan kastély van, ahol a szükséges beruházások finanszírozási hiánya miatt az önkormányzat gyakorlatilag - a környéken jellemző - telekáron kínálta fel az épületet a vevőnek. A kínálat egymillió forinttól 400 millió forintig terjed, és a bérlethez hasonlóan a tulajdonszerzésnél is terhelhetik a befektetőt a felújítási kötelezettségek és egyéb kötöttségek.

Annak, aki magánszemélytől akar kastélyt venni, fel kell készülnie arra, hogy nem is találkozott meghirdetett irányárral vagy az eladó azt igen rugalmasan kezeli. Gyakori az is, hogy a jelenlegi magántulajdonos nem vevőt vagy bérlőt, hanem befektetőtársat keres a felújításhoz, az üzemeltetést lehetővé tevő beruházásokhoz, fejlesztésekhez.

Hol érdemes kastély venni?

Kastélyvásárlásra - mivel az ingatlant elsősorban az idegenforgalomban lehet hasznosítani - a turisztikai szempontból önmagában is fókuszban lévő területek ajánlhatók. Ezek közül a Felvidéken az Alacsony-Tátrát, Kassa környékét, vagy a Vág és Garam mentét lehet ajánlani. Ez utóbbi esetében a környék egyébként is intenzív fejlődést mutat, mely jó eséllyel hozzájárulhat ahhoz, hogy egy jövedelmező idegenforgalmi beruházás kezdetét jelentse a kastély vásárlás.

Kibérelhető a selmecbányai líceum is

A világörökség részeként nyilvántartott Selmecbányán a líceum épületének hosszú távú bérleti jogát ajánlották fel értékesítésre, ahol Petőfi Sándor is tanult. Az épület sajnos meglehetősen lerobbant állapotban van, mondja Baculák Alica.

A műemlékvédelem alatt álló ingatlanok fejlesztésére interregionális, határon átnyúló támogatások vannak, korábban a Phare program nyújtott lehetőséget pályázati pénzek bevonására. Így a Felvidék esetében némileg kedvezőbb a pályázati források elérése, egy konkrét ingatlan esetében azonban minden esetben külön meg kell vizsgálni, hogy milyen támogatás igényelhető.

Erdélyben legalább száz kastély eladó

Erdélyben hasonló folyamatok játszódtak le, bár néhány éves csúszással. A több éves lemaradást mutatja, hogy több ingatlan esetében még most keresik az eredeti tulajdonost, vagy az eredeti tulajdonos most kívánja visszaszerezni saját ingatlanját. A köztulajdonban lévő épületek itt is főként szociális célokat szolgálnak.

Romániában nincs olyan pontos és egységes adatbázis, amelyből tudni lehetne, hány kastély vár értékesítésre. Az Arex fm összesítése szerint Kolozs megyében mintegy 50, Csíkban 20, Maros megyében 30 műemléki ingatlan van, ám kialakult kínálatról és keresletről nem lehet beszélni, mondja Csiszér Mária. Nemhogy a megvalósult tranzakciókról, de önmagukban az eladási szándékról is nehéz értesülni kastélyok esetében. A piac egyelőre még az állami oldalról érkező értékesítési szándékot sem reagálta le.

Jövedelmező üzlet lehet

Biztosak lehetünk abban, hogy a falusi és a wellnessturizmus ugyanúgy gyökeret fog ereszteni Erdélyben, mint hazánkban - mondja a szakember. A gazdaság dinamikusan fejlődik Romániában, így a fizetőképes kereslet kialakulóban van, míg a kínálati oldal jelenleg meglehetősen szűkös. Mindez azt vetíti előre, hogy megfelelő koncepcióval, reális felújítási tervvel egy jövedelmező üzlet alapjait teremtheti meg egy kastély megvásárlása.

A helyzetet árnyalja ugyanakkor, hogy Romániában jelenleg nem állnak rendelkezésre állami pénzek műemlékek felújítására. Erdélyben Magyarországról származó források elérhetők ugyan, de ezek nem jelentős mértékűek. Az EU-csatlakozás a strukturális alapok forrásainak megnyílásával hozhat előrelépést ezen a területen, erre azonban még legalább 2007-ig várni kell.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!