Szilárda
0 °C
6 °C

Jönnek a kaszinókomplexumok

2005.07.05. 07:36
A törvényhozás tegnap elfogadta a szerencsejáték-törvény újabb módosítását. Tilos a külföldön szervezett szerencsejátékok itthoni reklámozása, ennek megsértéséért nemcsak a reklámozót, hanem a közzétevőt is szankcionálnák.
A végszavazás szerint a 191 igennel - a 139 nem és az egy tartózkodás ellenében - a parlament tegnap elfogadta az eredetileg 1991 augusztusában hatályba lépett szerencsejáték-törvény újabb módosítását. Bár immár fél évtizede tervezik e terület teljesen új, átfogó jogszabályának megalkotását, most is csak módosításra került sor. Ezzel az előterjesztés általános indoklása is érvényessé válik, miszerint a módosítás elsősorban az internetes és telefonos játékok megjelenésével, elszaporodásával vált indokolttá.

A mostani változtatások a Szerencsejáték Felügyelet eljárásának egyszerűsítésére és gyorsítására, az ügyfelek adminisztratív terheinek csökkentésére irányulnak. Újdonság a kaszinójáték fogalmának bevezetése, amelyhez kapcsolódó rendelkezések alapján lehetővé válik, hogy a jövőben olyan kaszinókomplexumok nyíljanak Magyarországon, amelyek szórakoztató és/vagy turisztikai szolgáltatásokat is nyújtanak. Ugyancsak a kaszinókat érintő változás, hogy az ilyen játékhelyeket a beruházás értékétől is függően első és második kategóriába sorolják, ami nemcsak a minimális törzs- vagy alaptőkét írja elő, hanem ezzel arányosan a koncesszióra szóló engedély időtartamát is növeli.

Tilos hirdetni

A kaszinókra - akárcsak más típusú, például sorsolásos vagy fogadásos játékokra - is vonatkozik az a tilalom, hogy hírközlő eszköz és rendszer útján nem működtethető sem a határon belül, sem a határon kívülről. Ugyancsak tiltást javasolnak a módosítást előterjesztők a külföldön szervezett szerencsejátékok itthoni propagálására, melynek megsértéséért nemcsak a reklámozót, hanem annak közzétevőjét is szankcionálnák. Szintén szigorítás, hogy a szerencsejáték-szervezők bírságolásának összege 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedhet.

A pénznyerő automatákat üzemeltetők esetében kedvező lehet, hogy - az adminisztrációs eljárások csökkentése érdekében - az engedély megszerzése két évre szólhat, s kedvező a fogadtatása annak, hogy egyazon helyiségben lehet I. és II. kategóriájú gépeket működtetni. Az e területen működő vállalkozásokat érintő döntés szerint - a játékkaszinóban üzemeltetett pénznyerő automaták kivételével - az I. és II. kategóriába tartozó pénznyerő automaták esetén 100 ezer forint játékadót kell fizetni minden megkezdett hónap után.

Ennek kapcsán főleg a díjemelés miatt helyezett kilátásba alkotmányossághoz fordulna a pénznyerő automatákat gyártók és üzemeltetők szakmai szövetsége. Érvelésük szerint már az idén januártól - a tavalyihoz képest - megemelt engedélyezési díj miatt is több vállalkozó lépett vissza, ami nemcsak az ilyen cégek számának csökkenését eredményezi, hanem az e területről származó játékadó-befizetés visszaesésével is jár. Idén az eddigi adatok szerint négy-öt százalékkal kevesebb játékadó folyt be a pénznyerőautomata-piacról, mivel sokan nem indították el vagy nem hosszabbították meg tevékenységüket.