Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kevesebben járnak kaszinóba, de többet nyernek

2003.08.05. 10:17
Kevesebben kísértik a szerencsét a hazai kaszinókban, de szerencsésebbek a játékosok. A hat hazai játékbarlang fogalma húszmilliárd forint, nyereségük 3,6 milliárdra esett vissza tavalyhoz képest. A kedvezőtlen gazdasági helyzet mellett egyre nagyobb konkrenciát jelentenek a játéktermek.
Kevesebben kísértik a szerencsét a hazai kaszinókban, mint tavaly - írja a Népszabadság Dallos Attilára, a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) főosztályvezetőjére hivatkozva. Tavaly az év első hat hónapjában még több mint 166 ezren fordultak meg valamelyik magyar kaszinóban, az idén azonban csak alig több mint 153 ezren. A korábban regisztrált 95 ezer külföldi játékos helyett most csak 84 ezren kísértették szerencséjüket.

Csökken a bevétel

A bevételek oroszlánrészét hozó külföldi vendégek egy részének elmaradása nem járt együtt a kaszinók árbevételének drasztikus visszaesésével. A hat hazai játékbarlang forgalma 2002 első hat hónapjához képest 20,84 milliárd forintról csak 20,36 milliárd forintra esett vissza - a mérséklődés mindössze kétszázalékos. A kevesebb vendég tehát több pénzt tett fel, s a jelek szerint a tavalyihoz képest többet is nyert.

A nyeremények kifizetése után a borravaló nélkül a kaszinóknál maradó tiszta játékbevétel ugyanis 4,18 milliárd forintról 3,68 milliárd forintra, azaz 13 százalékkal esett vissza. A kevesebb, ám szerencsésebb játékos a költségvetési bevételeket is megkurtította. 2002 első fél évéhez képest ugyanis a büdzsébe befizetett játékadó ugyancsak 13 százalékkal, 1,36 milliárd forintról 1,2 milliárdra csökkent, írja a Népszabadság.

Erős forint, terror, SARS

Somorai László, a Szerencsjáték Rt. kommunikációs igazgatója a napilapnak elmondta, a vendégszám csökkenése azzal magyarázható, hogy a gazdasági nehézségek óvatosságra késztetik a kaszinókban játszókat, miközben a terrorizmustól és a fertőző betegségektől való félelem a játékosok utazási kedvét is elvette. A magyar kaszinók vonzerejét az erős forint sem növelte.

Az úgynevezett junketrendszer megszüntetése sem tett jót az ágazatnak. Korábban, ha valaki vállalta, hogy egy bizonyos összegű letétet garantáltan valamelyik játékbarlangban fog elkölteni, akkor utazási és szállásköltségeit a kaszinó fizette. A minisztérium döntése miatt ma már csak a vendéglátás költségeinek 17 százalékát számolhatják el költségként a kaszinók, amelyeknek így már nem igazán éri meg működtetni a régi rendszert.

Félnek a játéktermektől

Az igazi konkurenciát azonban nem a többi kaszinó, hanem a gomba módra szaporodó elektronikus játéktermek jelentik. Ezekben ma már valamennyi, korábban csak a kaszinókban honos játék játszható elektronikus formában, ám sem a kaszinókban alkalmazott regisztrálási és azonosításai eljárás, sem a pénzmosás megelőzésére szolgáló szabályok nem zavarják az oda látogatókat, írja a Népszabadság. Míg a kaszinókban mindennaposak a felügyeleti ellenőrzések, és az asztalon folyó játékokat több tucat videokamera rögzíti, a játéktermekben nem történik hasonló "megfigyelés".

A kaszinók régi szívfájdalma az is, hogy míg nekik évről évre százmilliós nagyságrendű koncessziós díjat kell fizetniük az állam számára, a játéktermek hasonló teher megfizetése nélkül szabadon használják a kaszinó elnevezést, és sem a Szerencsejáték Felügyelet, sem a Pénzügyminisztérium nem lép fel ez ellen.

Kevesebb jut az államnak is

Amennyiben a második fél évben nem történik változás, és nem jön meg a külföldi turisták játékkedve, a kaszinók aligha tudják megismételni tavalyi eredményeiket. A Szerencsejáték Felügyelet kimutatása szerint a kaszinók 2002-ben 41,2 milliárd forint forgalmat és 8,73 milliárd forint tiszta játékbevételt értek el, miközben 2,81 milliárd forint játékadót és közel egymilliárd forint koncessziós díjat fizettek be a központi költségvetésbe.

A magyar játékbarlangok persze igyekeznek megtenni mindent, hogy megőrizzék vagy bővítsék forgalmukat. Ezt valamelyest megkönnyíti, hogy ma már nemcsak valutában, hanem forintban is lehet játszani. Ez azért fontos, mert így a magyarok közül is többen ellátogatnak a kaszinók valamelyikébe.