Géza
-11 °C
-4 °C

Itt a beígért kamatvágás

2004.11.22. 14:38
A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal csökkentette a jegybank az alapkamatot, így az most tíz százalékos. A döntés után a forint azonnal erősödni kezdett.
Az elmúlt napok kereskedésére a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntéssel kapcsolatos várakozásai nyomták rá a bélyeget. A jegybank ma a várakozásoknak megfelelően döntött, és 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés értelmében a jegybanki alapkamat mértéke 10 százalékos lesz keddtől.

Kedvező folyamatok

A kamatcsökkentését elsősorban az infláció szempontjából meghatározó folyamatok, az inflációs kilátások kedvező alakulása, valamint a jelenlegi nemzetközi pénzügyi környezet tette lehetővé - indokolta a döntést a Monetáris Tanács.

A fogyasztói árak növekedési üteme jelentősen mérséklődött az elmúlt hónapokban. A rendkívül kedvező nemzetközi és regionális befektetői környezet hatására annak ellenére csökkent a forintbefektetésektől elvárt hozamszint, hogy a magyar gazdaság külső egyensúlyi helyzete továbbra is bizonytalan.

Erősödhet a forint

Elemzők szerint a kamatvágás után az euró 245 forintig, de akár e szint alá is süllyedhet. A hazai valuta árfolyama az elmúlt héten igencsak ingadozó volt. Először a hét elején erősödött másfél éves rekordszintre az euróhoz képest, de ezt szerdán és csütörtökön korrigálta a piac. Az erősödést az okozta, hogy a piacon nagyobb mértékű kamatvágást áraztak be. Ezt a várakozást Reuters elemzői hűtötték le, ők elemzésükben 50 bázispontos csökkenést prognosztizáltak.

A folyamatba besegített a jegybankelnök és a miniszterelnök verbális intervenciója. Előbb Járai Zsigmond, majd később Gyurcsány Ferenc is a forint erősségéről, illetve gyengeségéről fejtette ki véleményét. Az MNB elnöke szerint a túl gyors kamatvágások a forint árfolyamának összeomlását eredményezhetik. A kormányfő azonban azt állította, hogy az erős nemzeti valuta akadálya lehet a gazdasági fellendülésnek.

Eleinte úgy tűnt a befektetők már nem reagálnak olyan határozottan a verbális intervencióra, mint egy évvel korábban, de később mégis esni kezdett a forint árfolyama, és rövid időn belül két forinttal többet kellett fizetni egy euróért.

Elemzők szerint a piac a nagyobb kamatvágást árazta be, és a befektetők is egyszámjegyű kamatra számítanak az év végére. Ezt a jegybank elnöke sem utasította el múlt heti nyilatkozatában, sőt, elképzelhetőnek tartotta azt.