Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Drágul a kávé Magyarországon

2003.04.22. 09:59
Már tavaly év végén kétéves csúcsra szöktek a nemzetközi nyerskávéárak a túlkínálat gyengülésével. Többéves csökkenés után a hazai fogyasztói árak is megindulnak felfelé - vélik a vezető gyártók.
A pörkölt kávé hazai kiskereskedelmi árai 1999 végétől folyamatosan gyengültek az erősödő verseny és a tőzsdei nyerskávéjegyzések esésének köszönhetően. A trend azonban megfordult a múlt év végén a várható globális kínálat miatt, a jegyzések azóta is jóval meghaladják a 2001-es és a 2002-es első féléves szintet. Ezt hamarosan a magyar fogyasztók is megérzik a két meghatározó, s együtt a piac mintegy 80 százalékát uraló gyártótól kapott információk szerint.

A Tchibo Budapest Kft. áprilisban átlagosan 2-3 százalékkal emelte jegyzési árait. A lépés hatása legkésőbb május elején már a bolti árakban is megmutatkozik - közölte a Világgazdaság kérdésére Müller Horst-Falkóné, a társaság ügyvezető igazgatója. A 250 grammos csomagolású pörkölt kávéknál ez 5-10 forintos áremelést jelenthet. A drágulás mögött a hazai piacon kedveltebb, koffeindús robusta kávé világpiaci árának tonnánként 3-400 dolláros tartós emelkedése áll. (Londonban 750-800 dollár között ingadoznak a határidős jegyzések.) Márpedig a pörkölt kávék termelői árában mintegy 60 százalékot tesz ki a nyers kávé beszerzési költsége.

Alapvető fordulat rövid távon nem várható, hiszen Vietnam, a vezető robustaexportőr kínálata lényegesen szűkült. (Fő termőkörzetét szárazság sújtja, kávéültetvényeinek területét pedig mintegy 15 százalékkal csökkentik a Bloomberg szerint. Az így felszabaduló területet más, nagyobb hasznot ígérő növények termesztésére kívánják használni.)

Kérdés, hogy ez a mérsékelt drágulás mennyiben befolyásolja majd a magyarországi forgalmat. A legutóbbi, azaz az öt évvel ezelőtti áremeléskor zuhant a kereslet, igaz, akkor a mostaninál erőteljesebb volt a drágulás. Tavaly már 3-5 százalékkal bővült a kereslet, mindenekelőtt az olcsóbb kategóriákban. Jelenleg évi 2,4-2,6 kilogrammos az egy főre jutó hazai fogyasztás, ez a fele az uniós átlagnak.

Seres Tibor, a Sara Lee Kávé és Tea Rt. elnök-vezérigazgatója szerint is hamarosan emelkednek a bolti árak, főként, mert azokban a nyers kávé ára mellett egyéb összetevők (bérköltség, csomagolás, szállítás stb.) is folyamatosan nőnek, s számolni kell az inflációval és az árfolyamhatásokkal is. Az élelmiszeripar más területein egyébként minden évben voltak áremelések, miközben a kávé inkább olcsóbb lett. A nyerskávé-árak mostani trendjében egyébként szerinte nincs semmi különös, hiszen a piacra jellemzők a ciklikus változások.

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) 8 millió zsák körüli globális termelési hiányt jósol az októberben kezdődő 2003/04-es kereskedési évre, amelyben az első becslése szerint 101 millió zsák kávét szüretelhetnek világszerte. (1 zsák mintegy 60 kilogramm.) A vietnami robustaexport mellett a globális piacot vezető, főleg a lágyabb ízű arabica kávét termelő Brazília kínálata is érezhetően szűkülhet a folyó idényben. Ebben, a hozamciklus miatti szokásos csökkenés mellett, az előző hónapokbeli szárazság és a jövedelmezőség elmúlt évekbeli jelentős romlása is szerepet játszhat.