Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Külföldi befektetőkre vár Tokaj

2006.12.17. 16:23
A Le Figaro szerint Tokaj kiváló célpont lehet a francia befektetőknek, ma már Nyugat-Európába és az Egyesült Államokba, nem a Szovjetunió utódállamaiba mennek a borok.

A külföldiek magyarországi termőföld-vásárlásának jövőbeni engedélyeztetése nagy lehetőséget jelent a szocializmus évei után újjászülető tokaji bor számára: négy-ötezer hektárnyi szőlőföld vár külföldi befektetőkre - számolt be a Le Figaro című francia napilap hétvégi számában, bortermelőket idézve.

Újjászületés

A konzervatív újság szerint a tokaji újjászületése a tucatnyi külföldi befektetőnek - melyek között a franciák vannak a legnagyobb számban - és néhány magyar vagyonosnak köszönhető, akik 1995-ben létrehozták a Tokaj Renaissance-ot, a Tokaji Nagy Borok Egyesületét a tokaji bor nemességének újjáélesztésére.

A tokaji szőlőföldek a minőségi bornak megfelelően műveltek, s a szocializmus idején a nagy mennyiség tárolására használt betonkádakat tölgyfahordók és ellenőrzött inoxból készült kádak váltották fel. A rendszerváltás előtt évente 25 millió üveg tokajit termeltek az egyetlen ügyfélnek számító Szovjetuniónak. Csak a mennyiség számított, amiért cserébe Magyarország gázt, elektromos áramot és traktort kapott - mondta el a lapnak Bacsó András, a spanyol tulajdonú Tokaj Oremus felelős vezetője.

Jó úton

A borszakértő véleménye szerint a magyar bortermelés átalakulása jó úton halad, melynek jele, hogy ma négyszer-ötször drágábban kel el a tokaji, mint a nyolcvanas években. Akkoriban még a Szovjetunió volt az egyetlen felvásárló, ma elsősorban Nyugat-Európába és az Egyesült Államokba irányul az export.

Szepsy István termelő is úgy gondolja, hogy a tokajinak szüksége van újabb befektetőkre, de ehhez a magyar államnak is segítenie kell. Négy-ötezer hektár szőlőföld vár eladásra, ha a gazdák jó árat kaphatnak érte. Ehhez az átmeneti tiltó periódus után engedélyeznie kell az államnak, hogy külföldiek termőföldet vásárolhassanak Magyarországon, és ez nagy lehetőséget jelentene a tokajinak is - tette hozzá a magyar termelő, akit a Le Figaro idézett.