Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szigorítana a kamatadón az MSZP

2005.10.07. 09:25
Beindult a nagyüzem a parlamentben, özönleni kezdtek a képviselői módosító indítványok a jövő évi adócsomaghoz. Ezek közöt akad egy-két, a kormány indítványánál szigorúbb módosító.

Ilyen például az a szocialista kezdeményezés, hogy a kamatadó - amit a tervek szerint 2007-ben vezetnek be, és mértéke 10 százalék lenne - minden egyes forintját terhelje azoknak a betéteknek, amelyek meghaladják az 50 ezer forintot; s csak az ezen összegig elhelyezett betét után nem kellene adót fizetni. A kormány csak az 50 ezer forintot meghaladó részre vetné ki az adót, de Farkas Imre képviselő szerint kizárólag a legkisebb betéteknek érdemes kedvezni. Nem engednének a szocialisták a 4 százalékos egészségügyi hozzájárulásból sem, ami a külön adózó jövedelmeket (osztalék, értékpapír-kölcsönzés, árfolyamnyereség, illetve ingatlan bérbeadása 1 millió forintig) terhelné, annyi megkötéssel, hogy az ingatlan bérbeadója mentesül az adó megfizetése alól, ha a tulajdonában lévő de bérbe adott lakásban lakik; ám a bérlő nem lehet a saját vállalkozása.

Szintén szocialista berkekből származik az a módosító, amelyik túlzottnak tartja az adómentesen adható reprezentáció keretének 10-ről 25 millió forintra emelését, és elégnek gondolja a 15 milliós plafont. Feljebb srófolnák viszont a kedvezményes, 10 százalékos társasági adókulcs árbevételi határát 6 millió forintra; a kormány 5 milliót javasol. A feltételeken is változtatnának: egy helyett legalább két főben határoznák meg a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát, a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben viszont megelégednének azzal, ha csak a minimálbér másfélszeresét biztosítja a munkaadó, s nem az elvárt kétszeres összeget.

Hamarabb jutnának pénzükhöz az adózók, ha a parlament is elfogadná azt a mindkét parlamenti oldal részéről benyújtott javaslatot, amelyik az adóhatósági adómegállapítás során a visszatérítés kiutalásának határidejére egyedül a módosított adómegállapítás kézbesítésétől számított 15 napot írná elő, és törölné a június 20. utáni kifizetéseket engedélyező részt az adócsomagból.

Tizenöt napos határidőt adna több MSZP-s képviselő az újonnan felvett foglalkoztatottak biztosító felé történő bejelentésére; a jelenleg hatályos előírás szerint a biztosítási jogviszonyt megelőző napon kellene eleget tennie a munkaadónak ennek a kötelezettségnek. A kinyújtott határidő a választással létrejövő jogviszonyok, a külföldi állampolgárságú biztosítottak esetén élne, valamint ha a jogviszony nem előzetes megállapodás eredményeként jött létre. A Fidesz 14 százalékra csökkentené az alsó szja-kulcsot, illetve 25 százalékra a tb-járulékot - hangzott el a párt tegnapi tájékoztatóján.

Vélhetően egyenesen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt a címzettje annak a - Szijjártó Péter fideszes képviselő által jegyzett - módosítónak, amelyik a lakásnak minősülő, magánszemély vagy társasházi közös tulajdonban álló épületben lévő, 20 millió forint értéket elérő úszómedencéket is bevonná a luxusadó-köteles körbe. A Gyurcsány-házaspár úszómedencéje építésének körülményeivel a napokban többször foglalkozott a Magyar Nemzet.