Konrád
8 °C
26 °C

Csúcson a kelet-európai valuták

2005.02.04. 08:44
Valamivel 245 forint alatt jegyezték csütörtökön az eurót a bankközi devizapiacon, a szlovák valuta az év eleje óta 1,7 százalékkal izmosodott az euróhoz képest, és szinte naponta történelmi csúcsot dönt. Pszichológiai határt tört át csütörtök reggel a cseh korona is, a lengyel zloty pedig, amely az elmúlt tizenkét hónapban az euróval szemben a legnagyobb mértékben erősödő valuta volt a világon, tegnap kétéves csúcsot ért el.
Ismét stabilan 245 forint alatt jegyezték csütörtökön az eurót a bankközi devizapiacon, erre pedig legutóbb mintegy két hónapja akadt csak példa. A nap második felében már 244,20/40 forint között születtek az üzletek az előző napi 245 forintos szint után. A dollár árfolyama a nemzetközi piacon tapasztalt mozgásoknak köszönhetően kismértékben drágult, és 188,30/50 forintra emelkedett.

Nem tartható

Az elemzők mindenesetre arra is felhívják a figyelmet, hogy sokáig azért nem tartható ez az árszint. Sokak szerint a jegybanki kamatcsökkentések üteme lassulhat, ami a március végére várt 8,5 százalékos szinten akár a kamatmérséklések átmeneti megtorpanását is jelentheti. A jegybank óvatos politikája miatt - és ezen az újonnan kinevezendő Monetáris Tanács-tagok sem változtatnak majd érdemben - nincs tere jelentős elmozdulásnak. A Reuters elemzői konszenzusa az év végére 255 forintos árfolyamra számít.

A kereskedés nem csak a magyar piacra volt jellemző, hanem az egész régiót érintette, a zloty mellett a cseh és a szlovák korona is jól teljesített.

Beavatkozott

A szlovák jegybank csütörtökön délben - idén már másodszor - beavatkozott a piacon a korona gyengítésére, miután az euróval szembeni árfolyam 38 koronára erősödött; az intervenció során a becslések szerint 100-150 millió euró értékben adtak el koronát. A szlovák valuta az év eleje óta 1,7 százalékkal izmosodott az euróhoz képest, és szinte naponta történelmi csúcsot döntött. A jegybank legutóbb január tizedikén avatkozott be, akkor is körülbelül 100 millió euró értékű eladással.

A csütörtöki intervenció hatására az euró árfolyama átmenetileg 38,2 koronára emelkedett. Ivan Miklos pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a túl erős nemzeti valuta veszélyeztetheti egyes szektorok versenyképességét - egyelőre azonban a minisztérium 4,9 százalékra emelte ez évre szóló, eredetileg 4,5 százalékos GDP-növekedési prognózisát. A várakozások szerint a növekedés 2007-ben a 6,1 százalékot is elérheti, amikorra mind a PSA Peugeot Citroën, mind a Kia Motors új szlovákiai autógyáraiban elindulnak az összeszerelő szalagok.

Határ

Pszichológiai határt tört át csütörtök reggel a cseh korona is: az euró/korona árfolyam 30 alá, 29,95-ra csökkent. A cseh valuta utoljára két és fél éve volt ilyen magas szinten az euróhoz képest. A cseh jegybank a múlt héten meglepetésre 25 bázisponttal, 2,25 százalékra csökkentette az irányadó kéthetes repokamatot a túlságosan erős koronára hivatkozva, de a lépés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Elemzők a korona további erősödésére számítanak: 2005 végére az euró/korona árfolyam a Morgan Stanley szerint 29,10 lesz, a Citibank 28,50-re számít. A gazdaság az előrejelzések szerint a tavalyi 5 százalék után idén 4 százalékkal bővül, amiben jelentős része lesz az e hónapban nyitó Toyota-PSA Peugeot Citroën-gyárnak.

Csúcson

A lengyel zloty, amely az elmúlt tizenkét hónapban az euróval szemben a legnagyobb mértékben erősödő valuta volt a világon, tegnap kétéves csúcsot ért el: a nap folyamán 0,9 százalékot erősödött, az euró/zloty árfolyam pedig 4 alá, 3,99-re süllyedt. Jerzy Hausner gazdasági csúcsminiszter szerint a kormánynak nincsenek eszközei arra, hogy megtörje a nemzeti valuta immár aggasztó szárnyalását. A jegybank öt hónapja változatlan szinten, 6,5 százalékon tartja az alapkamatot, és a kormány aggódik, hogy a túl izmos zloty csökkenti az exportbevételeket és visszaveti a gazdaság - tavaly 5,4 százalékos - növekedését.