2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Szabad az út az M0-ás előtt

2006.02.21. 09:15
A Fővárosi Bíróság, bár még csak nem jogerősen, de elutasította az M0-ás továbbépítését megakadályozni szándékozó civil kezdeményezést. A bírósági döntésnek köszönhetően nem veszítjük el a 284 millió eurós (70 milliárd forintos) EU-támogatást sem.
Nem jogerősen elutasította a Fővárosi Bíróság az M0-ás út keleti szektorával kapcsolatos civil beadványt. A bírósági döntés azt jelenti, hogy nem függesztették fel az út építését a 4-es főút és az M3-as autópálya között.

Magyarország 284 millió eurótól eshetett volna el, amennyiben a Fővárosi Bíróság helyt ad a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület kérelmének. Ebben a civil szervezet az M0-s körgyűrű keleti szakaszára vonatkozó, 2005 decemberében kiadott építési engedély visszavonását kérte.

Az Európai Unió Kohéziós Alapja ugyanis vissza nem térítendő támogatást nyújtott az M0-ás 26,5 kilométeres keleti szektorának építéséhez, amelynek része az a szakasz is, amelynek kapcsán a SZIKE a bírósághoz fordult. Brüsszelben azonban egységesen kezelik a teljes szakaszt és a támogatási összeget is, így egy szakasz építésének a megakadása a teljes támogatás elvesztését eredménezte volna.

Az unió egyébként azzal a feltétellel nyújtja a 85 százalékos vissza nem térítendő támogatást, hogy az utat 2007. november 30-áig átadják a forgalomnak, és a pénzt 2008. december 31-éig kell felhasználni.

A SZIKE környezetvédelmi aggályok miatt fordult a bírósághoz, ám a beadványukhoz csatolt tiltakozó aláírások még 1997-ből származnak. Azóta viszont jelentős változások következtek be, hiszen előkészítés alatt áll az M0-ást és Gödöllőt összekötő M31-es út megépítése, amelyet a civilek követeltek, hogy tehermentesüljön a Csömör és Árpádföld közötti M0-ás szakasz.